20

Oud anti-nazi lied voert Duitse hitlijsten aan

Protestnummer steekt na ruim twintig jaar opnieuw vluchtelingen een hart onder de riem en rekent af met extreemrechts

Toen in de jaren 90 een stroom vluchtelingen vanuit voormalig Joegoslavië naar Duitsland trok, werden protestmarsen georganiseerd tegen hun komst. Ook gingen meerdere asielzoekerscentra in vlammen op. Er zijn schokkende parallellen te trekken tussen de situatie toen en de anti-immigratiesentimenten nu.


Er is echter nóg een overeenkomst: een anti-nazi lied dat destijds bovenaan de hitlijsten stond, is nu wederom het populairste lied bij de Duitsers.  Schrei Nach Liebe, Roep Om Liefde, gaat na ruim twintig jaar opnieuw rond als een steunbetuiging aan de vluchtelingen en tegen extreemrechts. 

‘Jouw geweld is niet meer dan een stille roep om liefde,’ aldus de tekst van het lied. De band, Die Ärzte (de artsen) richt zich tot potentiële rechts-extremisten: ‘Je legerkisten hunkeren naar aandacht. Je hebt nooit geleerd jezelf te uiten. En je ouders hadden nooit tijd voor je.’ Een aantal andere nummers van de band wordt geboycot wegens aanmatigend taalgebruik, maar Die Ärzte heeft desalniettemin in de loop van dertig jaar een trouwe schare fans verzameld. 

De hernieuwde aandacht voor Schrei Nach Liebe begon bij de Duitse muziekleraar Gerhard Torges. Hij zegt gechoqueerd te zijn door hoe sommige van zijn landgenoten haat zaaien tegen vluchtelingen. Via diverse sociale media heeft Torges, samen met anderen, Duitsers aangespoord het nummer massaal te downloaden en aan te vragen op radiostations. Het lied bereikte in slechts enkele dagen tijd de hoogste notering op Amazon, Google Play en iTunes. 

De band heeft inmiddels laten weten niet uit te zijn op financieel gewin. De gehele opbrengst zal ten goede komen aan de stichting Pro Asyl. Daarnaast zegt Die Ärzte: ‘We gunnen de nazi’s en al hun supporters vooral veel slecht vermaak.’

Washington Post 

cc-beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (20)