53

Radiostation draait kerstklassieker niet meer wegens #MeToo

Radiostation Star 102 uit de Amerikaanse stad Cleveland heeft aangekondigd de kerstklassieker Baby it’s cold outside niet meer te draaien. De tekst van het nummer zou anno 2018 niet meer door de beugel kunnen.

In een uitleg daarover schreef presentator Glenn Anderson:

De wereld waarin we nu leven is een extra gevoelige en mensen zijn inderdaad makkelijk op hun tenen getrapt, maar in een wereld waar #MeToo vrouwen eindelijk de stem heeft gegeven die ze verdienen is er geen plek meer voor dit lied.

Het lied werd in 1944 geschreven door Frank Loesser en werd in 1949 ingezongen voor de film Neptune’s Daughter, het jaar daarop won het lied daarvoor een Oscar. Door de jaren heen werd het nummer meermaals gecoverd, in recente jaren nog door Lady Gaga en Michael Bublé.

Baby it’s cold outside is geschreven in de vorm van een gesprek tussen een man en een vrouw. De man probeert de vrouw over te halen vooral niet naar huis te gaan omdat het slecht weer is en nog een drankje te nemen. De teksten die volgens het radiostation echt niet meer kunnen zijn bijvoorbeeld:

“I simply must go (But baby it’s cold outside)
The answer is no (But baby it’s cold outside)”

De vrouw zegt nee, maar de man zou zich afvragen of haar nee wel echt “nee” is. Op het randje, vindt directeur van een verkrachtingscrisiscentrum in Cleveland Sondra Miller. En ook de zin “Say what’s in this drink? (No cabs to be had out there)” zou over de schreef zijn. Over diezelfde zin vroeg Salon zich in 2012 al af of het lied eigenlijk over date rape gaat.

Na het bericht kreeg het station te maken met een storm van verontwaardiging op social media. Daarop plaatste het station een poll op Facebook met de vraag of het nummer gewoon gedraaid moet worden. Slechts 5 procent van de mensen die de poll invulden vonden dat het inderdaad niet meer kan. Star 102 Cleveland heeft nog niet laten weten of ze hun beslissing nu terugdraaien.

Bron: BBC

Geef een reactie

Laatste reacties (53)