8

Ringtone helpt Haydn om zeep

Video: voelbaar ongemak, klassiek pianoconcert wordt verstoord door mobieltje

Iedereen in de concertzaal is stil en de pianist speelt een prachtig concert van Franz Joseph Haydn. Dan opeens gaat er een mobiele telefoon af. En niet zo zachtjes ook. Je ziet de verbijsterde gezichten van de pianist en de muzikanten, hoort geroezemoes in het publiek, voelt de spanning in de zaal en dan is de telefoon uitgerinkeld.


Je zou inmiddels wel verwachten dat mensen hun telefoon tijdens een klassiek concert uit, of op zijn minst op stil zetten. Maar nee. Tijdens de uitvoering van een stuk van Franz Joseph Haydn ging tot twee keer toe een mobiele telefoon af. De tweede keer stopte hij het concert en zei: “Niet opnemen. Laat hem gewoon rinkelen”.
In een interview na het concert blikt de beroemde Duitse pianist Christian Zacharias terug op het voorval:

Soms wordt het gewoon te veel. Als ik met het orkest speel en in de verte iets zachts hoor, dan ga ik gewoon door. Maar als ik een rustige passage speel en de muziek iets magisch krijgt en dat ding begint onophoudelijk te rinkelen .(.. ) Nee, muziek leeft op een ander niveau. Je moet niet voortdurend afgeleid worden.

De houding van het publiek is soms verschrikkelijk. Als je je niet concentreert, dan maak je alles kapot waar het om draait. Dit is een van de weinige momenten dat je je gedachten op één ding kunt focussen. Wij doen dat ook en bereiden ons goed voor. Heb daar respect voor: luisteren is het minste wat je kan doen. In stilte.

In het verleden is ook wel eens gerommeld met beelden van een concert en gedaan alsof een telefoon afging. Het voelt zo onwerkelijk dat dat gevoel je bij dit concert ook een beetje bekruipt. Zou het wel echt gebeurd zijn?

Geef een reactie

Laatste reacties (8)