8

Robots leren koken door YouTube-filmpjes te bekijken

Machines analyseren menselijke handelingen en apen ze na

Het grote probleem met robots is dat je ze precies moet vertellen wat ze moeten doen. Hoe handig zou het niet zijn als ze zelf kunnen achterhalen hoe dingen werken? Om die vaardigheid onder de knie te krijgen laten wetenschappers van het University of Maryland Institute for Advanced Computer Studies intelligente robots kookvideo’s op YouTube bestuderen.


De machines leren zo het verschil tussen mes en vork en hoe ze die moeten oppakken. Maar ook voor de mens ogenschijnlijk eenvoudige taken als een glas water volschenken. Een van de moeilijkheden daarbij is de robot door te laten krijgen wanneer het schenken gestopt moet worden.

Het zal niet verbazen dat het onderzoek naar zelflerende robots, die zonder menselijke tussenkomst in staat zijn te analyseren en handelen, wordt gefinancierd door het Pentagon. De robotsoldaat kan in zijn eentje het slagveld betreden. Maar er zijn, zoals vaak met militair onderzoek, natuurlijk ook tal van vreedzame toepassingen denkbaar. 

Het onderzoek opent het perspectief van robots die internet afstruinen op zoek naar informatie waarmee ze zo goed mogelijk mensen kunnen imiteren. En dan zelf bepalen wat ze met die kennis gaan doen.

Robot Learning Manipulation Action Plans by “Watching” Unconstrained Videos

Onder: De Koreaanse robot Ciros die kan koken als hem precies verteld wordt wat hij moet doen.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)