12

Saoedi’s zoenen uit protest met dromedarissen

Boeren willen niet geloven dat dodelijk virus wordt overgebracht door veestapel

Het dodelijke MERS-virus maakt vooral in Saoedi-Arabië slachtoffers. Van de 571 bekende besmettingen vonden er 500 plaats in de immense oliestaat. Niemand weet precies waar het virus vandaan komt of hoe het bestreden moet worden maar dromedarissen en kamelen lijken de belangrijkste bron van besmetting te zijn.


De Saoedische overheid waarschuwt daarom tegen het eten van rauw kamelenvlees en het drinken van ongepasteuriseerde kamelenmelk. Dat is tegen het zere been van de boeren in het land dat bijna een miljoen dromedarissen en kamelen telt. Zij willen en kunnen veelal niet geloven dat hun dieren de bron van besmetting zijn.

Saoedi’s zijn dol dromedarissen, het zijn voor hen een soort vee, lastdieren, renpaarden en lievelingshuisdieren in één. Op Twitter en YouTube protesteren de boeren door met hun dieren te knuffelen en zelfs te zoenen. In de clip zegt een boer tegen zijn exemplaren: “Nies dan in mijn gezicht”. En: “Ze zeggen dat kamelen het coronavirus dragen”. 

Een bekende Saoedische boer heeft de overheid, die onder meer berucht is vanwege een gebrek aan openheid, uitgedaagd ook maar een spoor van bewijs te overleggen dat dromedarissen de dodelijke ziekte veroorzaken. De houding van de boeren – of die van de overheid – maakt de aanpak van de verspreiding van de ziekte tot een nog grotere nachtmerrie.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)