50

Stephen Fry over de ‘dodelijke truc’ die rechts uithaalt met gezondheidszorg

Een vrouw met ernstige verwondingen die omstanders smeekt om vooral geen ambulance te bellen. Het is een realistisch schrikbeeld dat perfect weergeeft hoe ernstig de misstanden in de geprivatiseerde gezondheidszorg in de Verenigde Staten zijn. Zorgverzekeringen zijn extreem duur, vergoeden bijna niets en weigeren iedereen die ook maar de kleinste medische aandoening heeft. Mensen zijn gedwongen te kiezen tussen de chemotherapie van hun kinderen en het betalen van de hypotheek. Er zijn geen limieten aan de bedragen die zorgaanbieders en pharmaceuten mogen rekenen, met als gevolg dat de VS meer uitgeeft aan gezondheidszorg dan wie dan ook. Zorg die voor velen onbetaalbaar en dus buiten bereik is.

In het Verenigd Koninkrijk hebben ze de National Health Service (NHS) die iedereen die medische hulp nodig heeft gratis bijstaat. Als het aan Trump en Boris Johnson ligt, wordt de NHS geprivatiseerd. Trump zet de Britten – die met Brexit in het vooruitzicht zitten te springen om een handelsverdag met de VS – onder druk om Amerikaanse zorgbedrijven toe te laten tot de Britse gezondheidszorg en prijslimieten af te schaffen. Zij willen dat individuele Britten meer gaan betalen voor de zorg die zij nodig hebben, zodat bedrijven er meer aan kunnen verdienen.

In onderstaande video legt Stephen Fry bloot hoe smerig dat spel wordt gespeeld en hoe de betrokken partijen, met behulp van Fox News en politieke desinformatiecampagnes, mensen voorliegen:

Lees ook op Joop: Stephen Fry onthult hoe Brexit racisme en geweld aanwakkert, terwijl de rijken rijker worden en Stephen Fry laat zien: zo belazerden de Brexit-populisten hun kiezers.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)