78

Studentencorps Vindicat opnieuw in opspraak om seksisme

Nadat het Groningse studentencorps Vindicat vorig jaar al in opspraak kwam door het verspreiden van een bangalijst van vrouwelijke eerstejaars (en het verdoezelen van een zware mishandeling) trok vandaag opnieuw een studente aan de bel over wangedrag en seksisme binnen de vereniging. Milou Deelen plaatste een filmpje waarin ze protesteert tegen de ‘slut shaming’ die ze bij het corps ondervond. Het filmpje werd op moment van schrijven al meer dan 130.000 keer bekeken:

“Vandaag is het Internationale Vrouwendag en deel ik, Milou Deelen, mijn verhaal met jullie. Anderhalf jaar geleden werd ik lid van het Corps, en daar ben ik vaak uitgemaakt voor HOER – SLET of LAAG WIJF. Ik was het lijdend voorwerp van een lied dat jaarlijks door tientallen jongens wordt gezongen over “het laagste meisje van het jaar”. Ik schaamde me diep en voelde mij vernederd. Toen ik men hierop aanspraak, kreeg ik terug dat het maar een grap was. Ik heb geen één keer gelachen. Ook werd er over mij geschreven dat je “mij kon doen voor een pakje peuken en een Smirnoff”. Ook toen was hun argument: “is toch grappig Milou, daar kan je toch wel om lachen”. En nee, ik moést niet lachen. En dat is het punt dat ik hier wil maken. Mijn seksualiteit is van mij, en niet stof voor jouw grap. Daarnaast heb ik er als vrouw evenveel recht op als man. Als jongens seks hebben en hier openlijk over spreken, is dit tof. Als meisjes – zoals ik – dit doen, daalt ons respect of onze waardigheid. Laten we hier bij stilstaan vandaag, en ons vooral niét schamen voor onze seksualiteit. Veel meisjes durven hun stem misschien niet te laten horen, ik doe dat vandaag wel. Ik vraag niet om je medelijden, wel dat je naar me luistert. Want slutshaming gebeurt overal, en dat is niet oke.”

Reacties
Dat er onder haar mannelijke medestudenten hopeloos ouderwetse ideeën bestaan over seksualiteit en vrouwen blijkt uit de misselijkmakende reacties die velen van hen achterlaten onder het filmpje:

Gelukkig is er ook veel steun van (veelal vrouwelijke) medestudenten te lezen in de comments.

Lees ook op Joop: Bange ballen bangalijst moeten met de billen bloot

Geef een reactie

Laatste reacties (78)