Laatste update 16:47
24

Tinkebell gearresteerd op Lesbos omdat ze vluchtelingen te eten gaf

Update 16.45 uur:

Tinkebell laat via Twitter zelf weten weer op vrije voeten te zijn:

Update 15.20 uur:
Tinkebell is woensdagochtend opgepakt op Lesbos omdat ze vluchtelingen eten en drinken heeft gegeven. Dat meldt correspondent Ingeborg Beugel. In haar Stories op Instagram liet de kunstenares woensdagochtend vroeg al weten dat ze vreesde voor een arrestatie. Volgens Beugel is Tinkebell inmiddels weer vrijgelaten.

Eerder:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TINKEBELL. (@tinkebell)

Kunstenares Tinkebell is op Lesbos. De kunstenares trof er een groep bootvluchtelingen aan in het bos. Daar verstoppen ze zich omdat ze bang zijn dat de Griekse kustwacht hen weer op zee dropt. De vrees voor dergelijke ‘pushbacks’ is zeer reëel. Volgens onderzoek van Amnesty zijn de illegale deportaties beleid. Voor de vluchtelingen is het dan ook zaak om zich te melden bij het vluchtelingenkamp op Lesbos voordat de politie hen vindt.

De jongens zijn uitgehongerd en hebben het koud. Tinkebell en andere hulpverleners kunnen hun alleen eten en drinken geven. Zo snel ze hen in een auto laden, worden de hulpverleners beschouwd als mensensmokkelaars. Tinkebell wendt zich daarom tot medewerkers van Frontex, de Europese grenswacht. Kunnen zij de vluchtelingen wellicht oppikken in het bos? Nee, luidt het antwoord. Een Frontex-medewerker kan haar wel het nummer geven van de Griekse kustwacht. Van de regen in de drup…

Uiteindelijk weten Tinkebell en de andere hulpverleners de Griekse autoriteiten wel zover te krijgen dat ze een deel van de vluchtelingen met een busje komen ophalen. Hoe dat gaat, is te zien in de Instagram Stories van Tinkebell.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)