20

Topvoetbalsters klagen FIFA aan wegens discriminatie

FIFA veroordeelt Vrouwen World Cup tot het kunstgras … 'Bij de mannen was dit nooit gebeurd'

Een groep van 40 vrouwelijke topvoetballers heeft woensdag een rechtszaak aangespannen tegen de Canadese Voetbal Associatie (CSA) en de FIFA. In juni volgend jaar vindt de World Cup voor vrouwen plaats in Ontario, Canada, maar de FIFA heeft de topvoetbalsters veroordeeld tot een kunstgrasveld. De topatleten gaan er niet mee akkoord: “Het maakt het spel extra gevaarlijk voor ons en bij de mannen zou zoiets nooit gebeurd zijn!”

De aanklacht is onder andere ondertekend door de Amerikaanse voetbalsterren Abby Wambach en Alex Morgan. Ze snappen er niets van dat een land als Canada, dat de mensenrechten zo hoog in het vaandel heeft staan, akkoord gaat met de beslissing van de FIFA. “Deze behandeling is louter alleen gebaseerd op het feit dat we vrouwen zijn en dat druist in tegen de Mensenrechten van Ontario”, zeggen de vrouwen. In hun aanklacht hebben ze bovendien de resultaten van een onderzoek toegevoegd waarin bewezen is dat spelen op kunstgras veel meer risico’s met zich meebrengt zoals schaaf- en snijwonden en blessures aan knie- en enkelgewrichten.

De FIFA liet eerder weten dat de Vrouwen World Cup op kunstgras gespeeld zou worden en dat er geen ‘Plan B’ is. Dat voelt voor de vrouwen als een afdankertje. Helemaal als je weet dat de FIFA het in 2014 al eerder probeerde bij de WK kwalificatiewedstrijden in Canada. Toen werd ook kunstgras neergelegd, maar de mannen weigerde daarop te spelen.

De advocaat van de topvoetbalsters Hampton Dellinger zegt in de verklaring dat de FIFA eerdere oproepen van de vrouwen al heeft genegeerd en daardoor deze rechtszaak als enige mogelijk zagen om hun gelijk te halen.

Na de successen van de World Cup van 2011 en de Olympische Spelen van 2012 zouden de CSA en de FIFA het vrouwenvoetbal juist naar een hoger niveau kunnen trekken, maar daarentegen beledigen deze instanties het vrouwenspel en bovenal zichzelf. De getalenteerde atleten zijn vastbesloten om hun sport niet te laten afdoen door dit voorval. Ze zouden eigenlijk helemaal niet hoeven vragen om een ander speelveld, die zouden ze eigenlijk gewoon moeten krijgen.”

NBC: Players officially file lawsuit against FIFA, CSA over artificial turf at World Cup
ThinkProgress.org: Top Women’s Soccer Players File Gender Discrimination Lawsuit Against FIFA

cc-foto: SunsetBayPhoto

Geef een reactie

Laatste reacties (20)