4

Twee nieuwe werken van Van Gogh ontdekt

Een tekening van een steengroeve in Parijs blijkt een echte Van Gogh te zijn. Dat hebben deskundigen inmiddels vastgesteld. Het werk is dinsdag in het Singer Museum in Laren gepresenteerd. Het gaat om ‘De heuvel van Montmartre met steengroeve’. De tekening is gemaakt in 1886. In dat jaar studeerde Van Gogh in Antwerpen. Waarom de tekening niet eerder bekend was, is omdat de tekening nooit is geëxposeerd, en daardoor ook nooit in een oeuvrecatalogus heeft gestaan. NRC schrijft:

Het Van Gogh Museum bekeek onderwerp, stijl, techniek, materiaal. Onmiskenbaar Van Gogh, zeiden ze, zeker toen ze het traceerden op een consignatielijst van Johanna Van Gogh-Bonger, die de collectie van Vincent en Theo beheerde. Zij verkocht het via de kunsthandel in 1917, toen verdween het uit beeld.

Dankzij de vondst kan een andere tekening nu ook toegeschreven worden aan Van Gogh. Die tekening kende men al, maar de maker stond niet vast; de tekening werd niet kenmerkend genoeg bevonden. Maar door de grote gelijkenissen met de nieuwe tekening, hebben de experts nu vastgesteld dat ook die tekening van de hand van Van Gogh is.

Teio Meedendorp, senior-onderzoeker van het Van Gogh Museum:

“Stoere, grote tekeningen. Ze passen bij de modeltekeningen die Van Gogh begin 1886 in Antwerpen maakte en vervolgens in Parijs op het atelier van Cormon. Het is hetzelfde materiaal en eenzelfde manier van arceren, concentratie op halfvormen, afgebakende vormen, delen weer openwerken. Ze illustreren een fase in het leerproces van de kunstenaar, die zichzelf in Parijs uiteindelijk opnieuw uitvond, maar hier nog even het traditionele artistieke pad bewandelde.”

Foto: Van Vlissingen Art Foundation

Geef een reactie

Laatste reacties (4)