27

Twitter weigert haatzaai-tweets te verwijderen, krijgt ze daarom op de stoep voor kantoor gekalkt

De Israëlische satiricus en schrijver Shahak Shapira, die in Berlijn woont, heeft de afgelopen maanden honderden haatzaaiende reacties gerapporteerd aan Facebook en Twitter. Het gaat daarbij om de grofst denkbare racistische, antisemitische, homofobe, islamofobe en andere uitingen. Facebook verwijderde de meeste berichten binnen een dag of drie maar Twitter deed amper iets of oordeelde dat de tweets niet ongeoorloofd waren.

Shapira constateert dat als hij door Twitter verplicht wordt om van dergelijke tweets kennis te nemen, het bedrijf ze dan zelf ook maar moet zien. Hij toog met medestanders naar het kantoor van de berichtendienst in Hamburg en kalkte een selectie van dertig tweets op de stoep voor de ingang. Hij hoopt het sociale mediabedrijf, dat berucht is vanwege zijn lakse houding tegen haatzaaierij, tot nadenken te stemmen.

De politie arriveerde in de ochtend maar liet de activisten ongemoeid. Wel verscheen er een schoonmaker. Hoe die te werk ging toont precies de egoïstische houding van het bedrijf, verklaart Shapira aan het slot van de video.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)