43

Vaticaan: Engelen hebben geen vleugels

Haal ze dus maar weer uit de kerstboom ... Wel oppassen voor duivels

De kerstbomen zijn opgetuigd en nogal wat mensen hangen daar ook engeltjes in. Schattige figuren die van tak tot tak vliegen met hun vleugels. Want sinds mensenheugenis hebben engelen vleugels. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Normaal houden we ons bij Joop niet bezig met theologische kwesties, alleen al omdat het meer gaat om geloven dan om feiten. Maar het Vaticaan werpt nieuw licht op een interessante kwestie: hoe zien engelen er uit?

In de hele, rijke, katholieke beeldcultuur is immer de engel met vleugels terug te vinden. Bijvoorbeeld in alle uitbeeldingen waarop te zien is hoe aartsengel Gabriël aan Maria de geboorte van Jezus aankondigt. Dergelijke werken behoren tot de grootste kunstschatten van de mensheid. Dus we hebben het niet zo maar over niks.

Het concept van engelen is overigens afkomstig uit het – joodse – Oude Testament. 

De laatste decennia hoorden engelen voor gelovigen in dezelfde categorie als kabouters, elfjes en Sinterklaas maar door de opkomst van de new age beweging zijn de figuren weer opnieuw in de belangstelling geraakt. Reden voor het Vaticaan om een update te geven over de laatste inzichten op dit gebied. Volgens pater Renzo Lavatori, engelendeskundige binnen de kerk, bestaan engelen wel maar hebben ze geen vleugels. Ze zouden daarentegen meer lijken op special effects uit films, of de schittering van een kristal. Overigens zijn volgens de geestelijke vooral de tegenpolen van de engelen de laatste tijd actief. Door de ontkerkelijking zien de duivels immers hun kans. Die bangmaker doet het altijd goed want angst geeft – zoals bekend – wel vleugels.

Rest de volgende vraag: dragen kabouters eigenlijk wel puntmutsen? 

cc-foto: Cheryl Hicks

Geef een reactie

Laatste reacties (43)