Laatste update 18:15
76

Vlaams model choqueert door naakt te poseren voor Klaagmuur

Het Vlaamse model Marisa Papen heeft volledig naakt geposeerd voor de Klaagmuur in Jeruzalem. ‘Ik wilde de grenzen van religie en politiek nog verder verleggen’, zegt ze. Zowel de stichting die de muur beheert, als de rabbi van de muur kunnen de fotosessie allerminst waarderen.

De 26-jarige Papen is te zien, zonnebadend op het dak van een woning met uitzicht op de Klaagmuur. De foto’s werden genomen door fotograaf Matthias Lambrecht en zijn sinds deze week te zien in de Rose Gallerij in Knokke.

Papen zelf zegt zich te realiseren dat de foto’s niet bij iedereen in goede aarde vallen. Daarover zegt ze: ‘Ik weet dat mijn mailbox gevuld zal raken met boze mails en bedreigingen, maar ik open die berichten gewoon niet.’

Wat niet te zien is op de foto, is de Al Aqsa moskee. Volgens Michael Freilich, hoofdredacteur van de krant Joods Actueel, is die uit de foto gesneden om zo niet voor ophef te zorgen binnen de islamitische wereld. Niets van waar, zegt fotograaf Lambrecht: ‘De moskee was helemaal niet in beeld. Er was niks om weg te snijden.’ Erg druk maakt Freilich zich verder niet om de foto, en datzelfde geldt volgens hem voor de Belgische joodse gemeenschap. Volgens hem zijn naakt en kunst al eeuwenlang met elkaar verbonden en is er wat dat betreft niets nieuws aan de hand. Wel vraagt hij zich af of kunst nog wel kunst is ‘wanneer er geld mee gemoeid is en een opzettelijke poging te provoceren en choqueren.’

De provocatie miste in Israël zelf geen doel. Volgens rabbi Shmuel Rabinovitch is het en ‘ongelukkig, ongemakkelijk en ernstig incident dat helaas degenen die op deze heilige locatie komen om te aanbidden, beledigt.’ Ook de stichting die het de muur beheert is niet over de fotosessie te spreken en noemen het een schoffering van de locatie.

Het is niet de eerste keer dat Papen met een fotosessie onder vuur komt te liggen. Vorig jaar belandde het model acht dagen in een Egyptische cel nadat ze naakt poseerde tussen de Pyramides.

Bron: Haaretz

Geef een reactie

Laatste reacties (76)