32

VVD’er vreet ballon op om aan te tonen dat dode vogels liegen

Volgens André van Schie zit de 'dierenvriendenlobby' achter ballonnenonderzoeken en is het effect op dieren 'marginaal'

De Utrechtse gemeenteraad houdt er bijzondere cateringgewoonten op na. VVD-raadslid André van Schie heeft donderdagavond tijdens de raadsvergadering een stuk van een ballon opgegeten. De stunt was bedoeld om aan te tonen dat ballonnen niet schadelijk zijn voor dieren, nadat de Partij voor de Dieren een motie had ingediend tegen het oplaten van ballonnen. Dat het keelgat van Van Schie aanmerkelijk groter is dan dat van de vogels en kleine knaagdieren die er doorgaans in stikken, deed blijkbaar niet ter zake.

Van Schie laat aan Dichtbij.nl weten dat hij snapt dat de actie niets zegt over of ballonnen wel of niet slecht zijn:

Ik heb een derde van de ballon opgegeten en heb nergens last van. Het gaat me natuurlijk om het onderzoek dat laat zien dat stukjes latex geen invloed hebben op de gezondheid van dieren.”

Hij erkent dat de touwtjes en stukjes plastic waarmee ballonnen worden vastgebonden wel schadelijk zijn. Volgens het raadslid zit er echter een hele ‘dierenvriendenlobby’ achter de ballonnenonderzoeken, is het oplaten van ballonnen ‘gewoon gezellig’ en het effect op dieren ‘marginaal’.

Eva van Esch van Partij voor de Dieren is verbijsterd over de actie:

Het onderzoek waar Van Schie het over heeft, is op basis van onderzoek met schildpadden en dolfijnen. Die hebben we niet eens in Nederland. Bovendien bestaan er ook tientallen onderzoeken die de schadelijkheid wel aantonen. Daar komt bij dat de meeste ballonnen niet van latex zijn gemaakt, maar van plastic. Gisteravond bleef de discussie hangen bij latex. Dit voelt heel erg als de discussie over klimaatverandering.”

De motie werd uiteindelijk verworpen.

Cc-foto: @willembuunk

Geef een reactie

Laatste reacties (32)