9

Wat je écht moet weten over het WK

Maar wat de oranje-gekke media je niet vertellen

Vergeet christendom, islam, boeddhisme, er is maar één religie die de wereld echt beheerst en dat is voetbal. Een heilig verklaarde sport die overal mee wegkomt. Met een leiding waarbij de praktijken van het Vaticaan verbleken. Als je wilt weten hoe dat zit moet je naar het enige land ter wereld dat niet is aangetast door het voetbalgeloof: de Verenigde Staten.


De Britse stand up comedian John Oliver presenteert sinds dit voorjaar op de Amerikaanse tv Last Week Tonight. Deze spin off van de Daily Show is nog een tandje scherper dan het programma van Jon Stewart. Deze week besteedde Oliver aandacht aan de ongemakkelijke waarheid rond het WK. Met hilarische vergelijkingen legt hij het Amerikaanse publiek – voor wie voetbal een sport is die lijkt op korfbal – hoe de FIFA opereert. Zo slaagt de machtige voetbalorganisatie er in wetten tegen alcoholmisbruik in Brazilië buiten werking te stellen omdat biermerk Budweiser de hoofdsponsor is. Eerder werden er voor de organisatie in Zuid-Afrika speciale rechtbanken ingesteld die mensen via snelrecht tot lange gevangenisstraffen veroordeelden. Opmerkelijk ook constateert Oliver omdat FIFA zelf een corrupte bende is die aan iedere rechtbank weet te ontsnappen.

De organisatie harkt miljarden aan subsidies en belastingvrijstellingen binnen. In Nederland betaalt bijvoorbeeld de publieke omroep miljoenen aan de FIFA om de wedstrijden die worden gespeeld te mogen vertonen. De FIFA heeft daardoor meer dan een miljard dollar op de bank staan maar doet ondertussen alsof het een non-profit organisatie is. Net als een kerk.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)