Laatste update 19:28
21

Weekend vol alledaags seksisme in het ‘verlichte westen’

We mogen ons hier in ‘het verlichte westen’ graag op de borst kloppen wat betreft onze superieure moraal en de positie van de vrouw, maar dat vrouwen ook hier nog steeds regelmatig met seksisme geconfronteerd worden bleek afgelopen weekend weer uit het nieuws.

Kleding
Zo haalde de Amerikaanse vliegtuigmaatschappij United zich de toorn van Twitter op de hals door een meisje van 10 jaar en twee andere vrouwen de toegang tot hun vlucht te weigeren omdat ze een legging droegen. Pas nadat ze een langer kledingstuk over hun legging hadden aangetrokken mochten ze aan boord.

De luchtvaartmaatschappij verdedigde zich met het argument dat de vrouwen in kwestie op een speciaal tarief voor familie en vrienden van medewerkers van de luchtvaartmaatschappij reisden, waarvoor speciale kledingvoorschriften zouden gelden. Leggings zijn niet toegestaan, evenals spijkerbroeken met scheuren erin. Mensen die vliegen op dit speciale kortingstarief vertegenwoordigen de maatschappij, aldus United. Veel twitteraars namen met die verklaring echter geen genoegen. Feit blijft dat de meeste kledingvoorschriften voornamelijk gericht zijn op het bedekken/verhullen van vrouwelijke lichaamsdelen. Bovendien maakten mensen bezwaar tegen het ‘seksualiseren’ van het kind, door haar legging als ongepast aan te merken.

Scheiden
Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in Groot-Brittannië, probeert een vrouw al tijden van haar man te scheiden, maar haar echtgenoot en de rechtbank staan dat niet toe. De 65-jarige Tini Owens wil na 40 jaar huwelijk graag scheiden van haar 78-jarige man Hugh, maar twee rechters die de zaak hebben behandeld, bepaalden dat er geen reden is om het huwelijk te ontbinden.

Volgens Owens is het huwelijk liefdeloos en hebben ze elkaar niets meer te vertellen. Ze zou voortdurend door haar man worden uitgescholden of juist doodgezwegen. De rechter zag zich echter gedwongen het huwelijk te handhaven, omdat het Britse scheidingsrecht – dat stamt uit het Victoriaanse tijdperk – een moderne scheiding zonder schuldvraag niet toestaat.

Owens zou zich nog tot de allerhoogste rechtbank kunnen wenden voor een beroepsprocedure of wachten tot ze vijf jaar gescheiden woont van haar man. In dat laatste geval zou ze volgens het huidige rechtssysteem wel grond hebben om te scheiden. De zaak zorgt voor veel beroering in Groot-Brittannië waar inmiddels hernieuwde oproepen klinken om het huwelijksrecht te hervormen.

In Nederland gold tot 1971 een vergelijkbare wet die echtscheiding alleen toestond op één van de volgende vier gronden: overspel, curatele op grond van verkwisting, veroordeling tot gevangenisstraf wegens misdrijf van vier jaar of meer, en mishandeling. Met als resultaat dat mensen zich genoodzaakt zagen te liegen over het plegen van overspel, om toch te kunnen scheiden. Vanaf 1971 werd het mogelijk om te scheiden op basis van ‘onderlinge toestemming’ van beide partijen of door het claimen van ‘onherstelbare ontwrichting‘ door een van de twee echtgenoten. In dat laatste geval moet de rechter toestemming geven om het huwelijk te ontbinden.

Bewegen
Het openbaar vervoer in Mexico Stad wordt ondertussen geteisterd door seksuele intimidatie en aanranding van vrouwen. Tussen 2010 en 2015 vonden er bijna 3 miljoen seksueel gewelddadige aanvallen plaats, uiteenlopend van aanranding tot verkrachting. Zeven op de tien vrouwen geeft aan weleens te zijn lastiggevallen door mannelijke passagiers in de bus of metro. Als onderdeel van een speciale campagne werd er daarom een ‘mannenzitplaats‘ geïnstalleerd in de metro, compleet met slappe piemel en torso. De boodschap van de campagne:

“Het mag dan misschien ongemakkelijk zijn om hier te zitten, maar dat is nog niets vergeleken bij het seksuele geweld dat vrouwen in hun dagelijks leven moeten doorstaan.”

Afbeelding: screenshot YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (21)