31

Zo ziet huiselijk geweld eruit

Fotografe legt schokkend drama vast

Wat begon als een onschuldige schoolopdracht om de stigma’s van ex-gevangenen vast te leggen veranderde al snel in een project over de gruwelen van huiselijk geweld. Fotografe en studente Sara Naomi Lewkowicz legde ‘per toeval’ het heftige leven vast van Shane (31), vriendin Maggie (19) en haar twee kinderen Kayden (4) en Memphis (2).

Sara schrijft op Time Lightbox dat het haar intentie was om de beperkingen buiten de gevangenis, ofwel de vicieuze cirkel waaraan ex-criminelen maar moeilijk kunnen ontsnappen, vast te leggen. Die insteek veranderende plots toen Shane in een bar flirtte met een andere vrouw en zijn vriendin daar lucht van kreeg. Maggie besloot hem thuis te confronteren, waarop de stoppen bij de ex-veroordeelde doorsloegen.

Toen een huisgenoot bevestigde dat de politie op de hoogte was gesteld besloot de jonge studente vanuit haar instinct als fotojournaliste het drama vast te leggen. Met schokkende foto’s als gevolg. Op één foto is bijvoorbeeld te zien hoe Shane zijn vriendin tegen het aanrecht aanduwt en de tweejarige (en naakte) dochter Memphis in paniek raakt en haar moeder probeert te beschermen.

Ook toen de politie ter plaatse was mocht Sara verder gaan met het fotograferen. Maggie wilde in eerste instantie niet meewerken, maar veranderde al snel van gedachten. Shane zit nu vast in de gevangenis van Ohio.

Ook na de mishandeling mocht de fotografe de negentienjarige Maggie en haar twee kinderen volgen. Samen met fotografe  Donna Ferrato, die dertig jaar geleden als eerste begon met het fotograferen van huiselijk geweld, werkt Sara aan een project over vrouwen die het leven na huiselijk geweld weer willen oppakken.

Bekijk hele fotoserie op Time Lightbox

Geef een reactie

Laatste reacties (31)