Laatste update 14:23
31

Zwitsers sturen vluchtelingen weg om joggingbroek

In heel Europa verhardt de publike opinie ten opzichte van vluchtelingen. Dat ondervond de familie Halili onlangs aan den lijve in het Zwitserse Bubendorf. In 2005 ontvingen zij nog zoveel steun van hun dorpsgenoten, dat zij in 2006 een tijdelijke verblijfsvergunning kregen in plaats van te worden uitgezet naar thuisland Kosovo. Vorige maand bleek echter dat die steun was verdampt, toen hun aanvraag voor een permanente status werd afgewezen door de lokale toelatingscommissie.

Niet Zwitsers genoeg
De familie had aan alle geldende naturalisatievoorwaarden voldaan en aangetoond dat zij de gebruiken en geografie van de regio kenden, aldus de Basellandschaftliche Zeitung. Ook spreken alle vier de gezinsleden vloeiend Duits. Desondanks oordeelden sommige leden van de commissie dat zijn ‘niet Zwitsers genoeg’ zouden zijn. Dit omdat de vluchtelingen regelmatig in het dorp gespot werden in een joggingbroek (in plaats van een spijkerbroek). Ook zouden zij dorpsgenoten niet groeten op straat.

Roger Frey, dorpsbewoner en voorzitter van de commissie, noemde de argumenten tegen het naturaliseren van de familie dan ook ‘puur emotioneel’.

Cc-foto: nieuwkomer in joggingbroek, Jennifer Longaway

Geef een reactie

Laatste reacties (31)