92

1.000.000.000.000 euro is best veel geld

Update: Rutte ziet niets in aanpak belastingontwijking ... Europa loopt jaarlijks 1000 miljard euro mis door fiscale fraude en belastingontwijking ... Europese leiders bijeen voor speciale EU-top 

Jaarlijk lopen Europese landen ruim 1000 miljard euro mis, door fiscale fraude en belastingontwijking. Woensdag komen de regeringsleiders van de Europese Unie bijeen in Brussel, voor een speciale EU-top over de fraude.

Update:

Premier Rutte vindt het niet zo’n probleem dat Nederland en Europa zoveel geld mislopen door belastingontwijking. “Als we internationaal komen tot nadere afspraken over de belastingen, dan zal Nederland positief meedenken”, zei de premier, tegelijkertijd benadrukkend dat Nederland wel concurreren moet blijven.

Eerder:

Multinationals maken afspraken met overheden en zijn door allerlei constructies de fiscus te slim af. Hierdoor betalen ze minder tot nauwelijks belasting. In Nederland is het probleem groot: jaarlijks trekt Nederland een buitenproportioneel aandeel buitenlandse investeringen naar zich toe. Onder meer vanwege de lage vennootschapsbelasting.

Commissievoorzitter Barroso noemt het astronomische bedrag dat niet betaald wordt aan belasting onacceptabel. “Voor Europa’s burgers komt de crisis hard aan. Zij betalen hun belasting gewoon, terwijl multinationals via allerlei constructies de fiscus te slim af zijn”, aldus Barroso.

Onderzoeker Rodrigo Fernandez van de Universiteit van Leuven stelt dat van de 1000 miljard euro die de Europese schatkisten jaarlijks mislopen, 850 miljard euro verdwijnt in het zwart-grijze circuit. “De overige 150 miljard gaat verloren door ontwijking via onder meer brievenbus-constructies. Op dat terrein is Nederland het grootste belastingparadijs.”

Het zijn niet eens échte investeringen, maar gewoon bedrijven die slechts een brievenbusfirma openen in Nederland. Het zijn dus lege hulzen, die in Nederland zijn gevestigd vanwege het lage belastingtarief. De reële economie wordt er niet beter van, behalve wat fiscalisten en adviseurs die geld verdienen met het opzetten van deze brievenbussen”, aldus Fernandez.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW maakt zich grote zorgen over de toenemende kritiek op Nederland. De Volkskrant is in het bezit van een interne notitie over ‘internationale fiscale problematiek’, die vorige week in het bestuur is besproken en schetst hoe VNO-NCW de lobby wil voeren om te voorkomen dat de wereldwijde ophef over de belastingroutes via Nederland tot ‘eenzijdige acties’ lijdt.

De werkgeversorganisatie wil samen met het ministerie van Financiën voorkomen dat er meer druk komt op Nederland om maatregelen te nemen. Het angstbeeld dat wordt geschetst door VNO-NCW: als opgetreden wordt tegen de brievenbusfirma’s, dan verlaten economische activiteiten Nederland en lopen deze stromen voortaan via andere landen. VNO: “Nederland is – wellicht meer dan andere landen – succesvol geweest om zijn fiscale stelsel concurrerend te maken. En om deze reden is het Nederlandse fiscale stelsel echter ook kwetsbaar.” Met andere woorden: het is de vrije markt van ons belastingstelsel.

De belastingontwijking die in Nederland plaatsvindt maakt van ons land geen echt belastingparadijs, menen ze bij VNO-NCW. “Maatregelen zouden met name gericht moeten zijn op de échte belastingparadijzen in plaats van op zogenaamde doorstroomlanden”, wordt in de notitie betoogd. Tegelijkertijd moet de rust bewaard worden door bij organisaties als de G20, de OESO en de EU te benadrukken dat Nederland er alles aan doet om misbruik van belastingroutes tegen te gaan.

De Volkskrant: Werkgevers bezorgd over belastingontwijking
NOS: De EU-top van 1000 miljard euro

Geef een reactie

Laatste reacties (92)