157

‘Wanneer kan de stekker uit DENK gehaald worden?’ Woedende reacties op uitspraken Kuzu

De politieke partij DENK is in opspraak gekomen vanwege shockerende uitspraken. Volgens lijsttrekker Kuzu  ‘trekken doctoren eerder de stekker eruit’ bij Nederlanders met een migranten achtergrond dan bij witte Nederlanders. Dit komt volgens hem vanwege een taalbarrière. Artsen zouden de patiënt te vragen ‘om te knipperen’, wat de patiënt niet zou kunnen verstaan. Kuzu deed deze uitspraak in een Facebook livestream aan zijn volgers:

Ik heb van een aantal artsen, medisch specialisten gehoord dat ze signalen krijgen en zelf hebben meegemaakt dat bij ouderen die een migranten achtergrond hebben de stekker er eerder wordt uitgehaald dan bij autochtone ouderen.”

De lijsttrekker van DENK doet deze uitspraken op basis van ‘signalen’ en de verhalen van ‘enkele patiënten’ die dit bevestigd zouden hebben gekregen van specialisten.

De artsenfederatie KNMG reageert hard op de uitspraken van Kuzu. ‘De suggestie van DENK-lijsttrekker, dat artsen zieke allochtone ouderen eerder zouden laten overlijden, raakt kant noch wal.’ De uitspraken van Kuzu doen geen recht aan ‘het zorgvuldige medische beleid rond het levenseinde dat artsen elke dag nastreven’ aldus het KNMG.

Kuzu houdt na alle ophef nog steeds vol dat zijn uitspraken een feitelijke onderbouwing hebben. In een interview met RTL Nieuws zegt hij het volgende:

“Ik heb signalen ontvangen dat dit bij patiënten gebeurt. Ik zeg niet dat alle artsen dit doen, laat dit duidelijk zijn. Heel veel artsen werken met passie en met ziel voor de zorg. Ik wil mensen niet bang maken. Maar ik heb signalen dat dit in een aantal gevallen gebeurt. Ik zeg ook niet dat het bewust gebeurt. Eén van de argumenten die ik geef is het taalprobleem. Ik kom binnenkort met bewijs”

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemt het ‘een idiote beschuldiging’ en Pia Dijkstra van D66 zegt ‘verbijsterd’ te zijn over de uitspraken. Ook op social media wordt er woedend gereageerd:

Geef een reactie

Laatste reacties (157)