Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgische vakbond wil 32-urige werkweek invoeren

  •  
05-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
4683832700_f8ba546fc2_z
Dit najaar zal de Belgische socialistische vakbond ABVV een nieuw plan voor de 32-urige werkweek presenteren. Een andere vakbond, PS, zei al eerder voorstander te zijn van een vierdaagse werkweek. Door het aantal uren te verdelen kunnen meer mensen aan het werk blijven en is de combinatie met een druk gezinsleven beter te maken, denken de initiatiefnemers. ‘Een vierdagenweek heeft als voordeel dat die het meest voelbaar is voor de werknemer, en de werkgever verplicht tot extra aanwervingen. Ook woon-werkverkeer kan zo worden ingeperkt,’ aldus Jean-Marie De Baene, hoofd van de ABVV-studiedienst.
Bang voor het korten op salaris hoeven werknemers niet te zijn. Volgens de vakbond kunnen ‘toekomstige loonsverhogingen eventueel wel worden aangewend om de collectieve arbeidsduurvermindering mee te financieren, maar ook de werkgever zal mee moeten betalen.’ Op dit moment is in België een 38-urige werkweek van kracht.
Overigens is de Europese norm voor het maximaal aantal uren op 48 gewerkte uren per week. Nederland doet het overigens erg goed wat betreft de balans tussen wonen en werken. Volgens cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) staat Nederland in de hoogste regionen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.