54

Honderden kinderen in buitenland achtergelaten door ouders

Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) slaat alarm om het toenemend aantal meldingen van kinderen die tegen hun wil in het buitenland zijn achtergelaten door hun ouders. Kinderen worden onder valse voorwendselen meegelokt naar het land waar zij – of hun ouder(s) – vandaan komen en vervolgens zonder paspoort, geld of telefoon achtergelaten bij onbekenden. Het probleem speelt vooral in de zomermaanden en minderjarige kinderen worden het slachtoffer.

In 2015 – het eerste jaar dat er meldingen werden bijgehouden – waren er 23 zaken van achtergelaten kinderen bekend. In 2017 waren dat er 30 en dit jaar zijn er na al 16 gevallen bekend. Volgens het LKHA is dat slechts het topje van de ijsberg, omdat kinderen die gevaar lopen vaak niet aan de bel durven trekken en de organisatie zelf nog niet heel bekend is. Tussen de 180 en 800 kinderen en jongeren zouden jaarlijks niet terugkeren naar Nederland, terwijl ze dat zelf wel graag zouden willen. Diny Flierman van het LKHA:

Er is vaak sprake van misleiding. Kinderen denken dat ze op vakantie of familiebezoek gaan. Dat blijkt niet het geval. Terwijl de rest van het gezin terugkeert naar Nederland moet het kind daar blijven. Ouders willen voorkomen dat een kind te veel verwestert en zich afkeert van de eigen cultuur en tradities. Soms gebeurt dat onder druk van de familie in het land van herkomst. Het is een vorm van kindermishandeling. Kinderen schamen zich of willen niet geloven dat hun ouders tot zoiets in staat zijn.

Het LKHA is een campagne gestart om scholen alert te maken op het probleem. Als een kind bang is om op vakantie te gaan of plotseling naar familie in het buitenland gaat, zou dat mogelijk een geval van achterlating kunnen worden. Flierman waarschuwt dat scholen en hulpverleners het kind dan zelf aanspreken en niet gelijk navraag moeten doen bij de ouders, omdat een kind anders gevaar kan lopen.

Cc-foto: Thomas Hawk

Geef een reactie

Laatste reacties (54)