Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

15000 euro voor beste Rotterdamse idee tegen plastic tasjes

  •  
12-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
plastictas_300.jpg
Plastic tasjes zijn moeilijk te recyclen ... Rotterdam wil de stad met minste plastic tasjes worden
Plastic tasjes zijn slecht voor het milieu en vaak gratis te krijgen in supermarkten en toko’s. Vanaf 1 januari 2016 mogen plastic tasjes niet meer gratis worden weggegeven maar Rotterdam wil daar niet op wachten en start een wedstrijd voor het beste idee om de plastic draagtas in de ban te kunnen doen. De winnaar krijgt 15.000 euro. De Maasstad wil de stad met de minste plastic tasjes worden om zo het milieu te sparen.
RTEmagicC_52a6bc8263.jpg
Er komen hier 800 klanten per dag, op zaterdag soms wel 2000. (..) Die doen dan vaak voor zo’n 100 euro boodschappen voor de hele week. Ze hebben dan wel tien tasjes nodig.
De gemeente Rotterdam voert de strijd tegen plastic tasjes omdat de aanslag op het milieu erg groot is. Enkele gevolgen van het gebruik:
Een consument verbruikt per jaar gemiddeld 300 tasjes.  Nederlandse supermarkten verkopen jaarlijks 420 miljoen tassen. Daar komen nog eens een miljard gratis tasjes bij.  We gebruiken elke plastic tas gemiddeld 12 tot 20 minuten voordat we hem weggooien.  Rapporten stellen dat plastic tassen tot 1000 jaar nodig hebben om af te breken. Gemiddeld recyclen we maar 1 plastic tas op elke 200 die we gebruiken. Plastic tassen kunnen heel moeilijk worden gerecycled, vanwege hun samenstelling.
Cc-foto: FaceMePls

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.