Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'16-jarige koopt nog gemakkelijk drank'

  •  
04-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Alcoholleeftijd_JamesPalinsad_300.jpg
Leeftijdsgrens van 18 jaar nog lang niet overal nageleefd, blijkt uit steekproef AD
16- en 17-jarigen kunnen probleemloos alcohol kopen, ook al is dat sinds 1 januari verboden. Dat stelt het AD na een steekproef waarbij vier tieners op tien verschillende locatie drank probeerden te kopen. Ze kregen zonder problemen bier, wijn en sterke drank mee.
In de meeste zaken vroegen de verkopers niet naar hun leeftijd. Een enkele caissière vroeg wel om legitimatie, maar maakte vervolgens een rekenfout bij het bepalen van de leeftijd, meldt het AD.
Flickr_Alcoholleeftijd_JamesPalinsad_620
Wim van Dalen, voorzitter van het instituut voor alcoholbeleid STAP, schrikt ervan: 
Ik had niet gedacht dat jongeren helemaal nergens alcohol konden kopen. Maar dat op vrijwel alle plekken bier of wijn werd verkocht aan deze tieners vind ik wel heel sterk. Vooral omdat juist supermarkten er op dit moment heel voorzichtig mee zijn. Ze weten dat er veel aandacht voor is.
Uit een steekproef van de NOS bleek onlangs ook al dat een derde van de gemeenten op 1 januari nog niet zou beginnen met het handhaven van het alcoholverbod voor jongeren onder de 18.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.