Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

2,5 miljoen Nederlanders leven in armoede

  •  
17-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1987 keer bekeken
  •  
armoede300_01.jpg
Rapport: 2,5 miljoen mensen leven onder de armoedegrens, onder wie 604.000 kinderen
Het aantal mensen dat in Nederland onder de armoedegrens leeft, is in vijf jaar met 1,5 procent toegenomen tot wel 2,5 miljoen. Dat staat in een onderzoek naar de ontwikkeling en aanpak van armoede in Europa, dat vrijdag – op de internationale dag tegen de armoede -werd gepubliceerd. Het rapport werd ontwikkeld door Platform31, een kenniscentrum voor stedelijke en regionale ontwikkeling, en het European Urban Knowledge Network (EUKN).
Het risico op armoede en sociale uitsluiting onder kinderen nam de afgelopen vijf jaar eveneens toe met 1,5 procent , tot wel 17 procent. 604.000 Nederlandse kinderen leven momenteel onder de armoedegrens. Volgens Platform31 concentreert armoede in Nederland zich vooral in stedelijke achterstandswijken:
”Die concentratie en tegelijkertijd afzondering van andere groepen in de samenleving verkleint de kansen voor armen hun situatie te verbeteren. Dit zorgt onder kinderen voor ongelijke kansen in het onderwijs en later ook op de arbeidsmarkt.”
Armoede zou volgens hen moeten worden bestreden op verschillende terreinen tegelijk, waaronder onderwijs, arbeidsdeelname en huisvesting. Directeur Hamit Karakus van Platform31 zou willen dat meer Nederlandse steden zouden kiezen voor een integrale aanpak, zoals nu bijvoorbeeld op Rotterdam-Zuid gebeurt:
14838466528_76fc7aed3f_n
”Daar werken in een nationaal programma het Rijk, gemeente, onderwijs, zorginstellingen en bedrijfsleven samen in de aanpak van achterstanden. De ervaring leert dat langdurige, integrale projecten effect hebben.
Cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.