Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'2014 ergste jaar in decennium voor Egyptische homo's'

  •  
17-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
egypte300_02.jpg
Autoriteiten gebruiken anale onderzoeken om homo's te 'identificeren', aldus mensenrechtenorganisaties ... Minstens 150 mannen opgepakt
Homo’s hebben het in tijden niet zo zwaar gehad in Egypte als in 2014. En dat terwijl homoseksualiteit officieel niet eens verboden is in Egypte. Autoriteiten gebruiken verdenkingen van ‘losbandig gedrag’ om in hun ogen ongewenst homoseksuele handelingen alsnog te bestraffen. De Forensisch Medische Autoriteit van het Egyptische Ministerie van Justitie laat verdachten knielen alsof ze richting Mekka bidden zodat doktoren hun achterste kunnen onderzoeken.
Volgens Dr. Maged Louis kun je dan heel gemakkelijk zien of iemand “chronisch homoseksueel” is aan de vorm van de anus, samentrekking en het aantal rimpels. Er worden daarbij geen anale sondes gebruikt, verzekert de dokter een journalist van BuzzFeed :
RTEmagicC_egypte620.jpg
De vorm van het gat zal veranderen. [De anus] zal niet meer normaal zijn en zal eruit zien als de vrouwelijke vagina.
Anale sonde of niet, mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemt de homo-tests “ingrijpend, opdringerig, krenkend en diep vernederend. Het is een vorm van marteling, uitgevoerd in tegenspraak met internationale standaarden en professionele principes”.
De Egyptische doktoren baseren zich op een werk van de Franse forensische arts Auguste Ambroise Tardieu uit 1857, getiteld Forensische Studie naar Aanvallen op de Zedelijkheid.
Aan de schandpaal Volgens mensenrechtenorganisaties werden vorig jaar minstens 150 mannen gearresteerd of berecht. In december werden nog 26 mannen halfnaakt uit een badhuis gesleept omdat ze van homoseksuele handelingen verdacht werden. De politieactie werd op televisie uitgezonden. En ook werden mannen die in een video van een ‘homohuwelijk’ te zien waren gearresteerd. De mannen zeiden dat het om een grap en een verkleedpartij ging.
De Egyptische president El-Sisi gebruikt homo’s en atheïsten mogelijk als voorbeeld in zijn campagne om alle vormen van dissident gedrag te criminaliseren en fundamentalistische moslims voor zich te winnen.
Beeld ANP: Egyptische mannen op 1 november 2014 die zijn gearresteerd nadat ze in een video van een ‘homohuwelijk’ te zien waren

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.