0

2018 was een slecht jaar voor kinderen

Tussen alle oudejaarslijstjes door schetst Unicef in een terugblik op 2018 een niet bepaald positief jaar voor kinderen. Alleen al in Jemen kampen 400.000 kinderen met acute ondervoeding. Dit is een gevolg van de al jaren voortslepende burgeroorlog die het land in zijn greep houdt, en die inmiddels ook buitenlandse krachten in het conflict heeft getrokken. Zo leidt Saoedi-Arabië een internationale coalitie die continu bombardementen uitvoert waarbij ook scholen en ziekenhuizen het moeten ontgelden. 1427 kinderen kwamen hier bij om.

Manuel Fontaine, hoofd noodhulp van UNICEF: “2019 is het jaar dat het Kinderrechtenverdrag 30 jaar bestaat, de Conventies van Genève bestaan 70 jaar. Toch zijn vandaag de dag meer landen in conflict verwikkeld dan op enig ander moment de afgelopen drie decennia. De kans dat de rechten van kinderen die in conflictgebieden opgroeien worden gerespecteerd is klein. Aanvallen op kinderen moeten eindigen.”

Dat de kerstboodschap van Fontaine aan dovemansoren is gericht, blijkt uit de actualiteit die hij zelf in zijn commentaar ook al aanhaalt. Zo stierven in Syrië in het afgelopen jaar 870 kinderen, volgens cijfers van de Verenigde Naties uit september. Te vrezen valt dat dit aantal inmiddels hoger ligt. Sowieso zijn dit de hoogste cijfers sinds de oorlog in Syrië begon in 2011, wat de bewering van de Amerikaanse president Donald Trump, dat de strijders van IS zijn verslagen en de Amerikaanse troepen zich wel kunnen terugtrekken, behoorlijk voorbarig maakt. Vorige maand kwamen nog 30 kinderen om bij een aanval op het dorp Al Shafa.

Voor kinderen in de Democratische Republiek Congo is de situatie amper beter. Ook hier lopen miljoenen kinderen kans ernstig ondervoed te raken. Bijkomend gevolg van de gevechten in het Afrikaanse land is dat de aanpak van ebola moeilijk kan worden uitgevoerd door de voortdurende gevechten. Kinderen worden gedwongen gerekruteerd voor de strijder en veelvuldig seksueel misbruikt. In Zuid-Soedan zien wederom miljoenen kinderen zich voor min of meer vergelijkbare problemen geplaatst: hevige ondervoeding in combinatie met geweld tegen (vrouwen en) kinderen door een binnenlands conflict.

Cc-foto: Evgeni Zotov

Geef een reactie

Laatste reacties (0)