Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'220 Russen omgekomen in Oekraïne'

  •  
12-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
653 keer bekeken
  •  
Russia_300.jpeg
Zo blijkt uit het laatste rapport van vermoorde oppositieleider Boris Nemtsov
Rusland heeft ruim een miljard dollar uitgegeven aan de ondersteuning van de opstand in Oost-Oekraïne, zo staat in dit oppositierapport
De bevindingen in dit rapport staan haaks op de herhaalde mededelingen van het Kremlin dat er geen Russische militairen actief zijn in Oekraïne.
Boris Nemtsov Het onderzoek was het laatste project van oppositieleider Boris Nemtsov, die in februari werd doodgeschoten. Toen werd gesuggereerd dat zijn dood verband hield met het onderzoek naar de Russische bemoeienis met Oekraïne. De moord is nog altijd niet opgehelderd Het rapport waaraan Nemtsov was begonnen, is afgemaakt door leden van zijn partij en journalisten en is vandaag gepubliceerd. Nemtsov begon het project volgens zijn medewerkers naar aanleiding van hulpverzoeken van familieleden van omgekomen militairen.
Zwijggeld  In het rapport staat dat bij Artemivsk, tussen Loegansk en Donetsk, in de afgelopen zomer 150 Russen gesneuveld zijn. De nabestaanden kregen een compensatie van ongeveer 6000 dollar, op voorwaarde dat ze over de dood van de militairen zouden zwijgen.
Begin dit jaar kwamen volgens het rapport bij de strijd om Debaltsevo 70 Russen om. Hun familieleden zouden helemaal geen compensatie hebben gekregen. 
De schrijvers van het rapport zeggen dat de Russen die in Oekraïne meevechten, gedwongen worden ontslag te nemen uit het leger. Op die manier kan het Kremlin volhouden dat er geen militairen naar Oekraïne gaan, maar alleen vrijwilligers. De ‘vrijwilligers’ zouden een maandsalaris krijgen van bijna 1800 dollar.   

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.