Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

350 wetenschappers steunen klimaatspijbelaars in open brief

  •  
07-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
800px-School_strike_for_Climate_Brussels_24_January_2019
Donderdag is de dag dat scholieren staken voor het klimaat en in Den Haag actievoeren voor een beter klimaatakkoord van het kabinet. Met die actie hebben ze in elk geval de steun van zo’n 350 wetenschappers en hoogleraren van universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen. Die steun komt in de vorm van een open brief, gepubliceerd door ander andere Trouw ,  waarin zij duidelijk maken dat er geen sprake is van ‘gedram’, zoals populisten graag vertellen, maar dat het gaat om ‘wetenschappelijke feiten’.
In de brief staat onder meer dat de CO2-uitstoot nog altijd toeneemt, terwijl uit alle onderzoeken blijkt dat hoe langer het duurt voor uitstoot wordt teruggebracht, hoe lastiger het wordt om de opwarming van de aarde onder de afgesproken 2 graden te houden. Daarnaast schrijven ze dat de huidige maatregelen die wereldwijd worden genomen onvoldoende zijn om de klimaatdoelen te halen.
Die maximaal 2 graden opwarming is cruciaal. Daarboven is de kans groot dat de opwarming van de aarde zichzelf zal gaan versterken, oftewel: ‘Een soort sneeuwbaleffect waardoor het nog warmer wordt.’ Ook vegen de wetenschappers de vloer aan met de redenatie om geen maatregelen te nemen omdat die te duur zouden zijn: ‘Klimaatmaatregelen zijn economische gezien voordeliger dan de kosten van klimaateffecten en adaptatie (aanpassen, red) aan klimaatverandering.’ De wetenschappers pleiten in hun bief ook voor een CO2-belasting voor bedrijven. De opbrengst zou vervolgens gebruikt kunnen worden om de lasten voor burgers te verlagen.
cc-foto: Bence Damokos, klimaatstaking in Brussel 24 januari
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.