95

4 miljard de lucht in: aankoop JSF gaat door

Update Hennis ontkent definitieve keuze voor JSF ... Hoeveel toestellen gemaakt kunnen worden voor 4 miljard is nog onduidelijk 

Minister Hennis van Defensie kiest definitief voor de aankoop van JSF-toestellen. Dat schrijft ze in haar toekomstvisie op de krijgsmacht. De kosten van het project: ruim vier miljard euro.

Update 18.50
Minister Hennis van Defensie ontkent dat ze voor de Joint Strike Fighter (JSF) heeft gekozen. Hennis zegt dat ze geen idee heeft waar dit vandaan komt en dat het bericht nergens op is gebaseerd. Dat meldt de NOS.

Eerder
RTL Nieuws meldt donderdag dat nog niet duidelijk is hoeveel toestellen er precies gekocht gaan worden. Dat hangt af van de prijs per toestel. Meer dan de gereserveerde vier miljard euro wordt er in elk geval niet aan uitgegeven.

De afgelopen weken is een speciale commissie van het kabinet tot een besluit gekomen. In die commissie zaten onder andere de ministers van Defensie, Financiën, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken. Donderdag bespreekt de ministerraad de conclusies.

De aanschaf van JSF-toestellen is een lastig punt voor de PvdA. De partij was altijd tegen de komst van de JSF maar stemde er eind vorig jaar toch mee in. Het besluit ligt extra gevoelig omdat er de komende weken gesproken wordt over de extra bezuinigingen. Vorig jaar berekende de Algemene Rekenkamer dat stoppen duurder is dan doorgaan met de JSF.

GroenLinks fractievoorzitter Bram van Ojik reageert:

Het zou van de zotte zijn als het kabinet in tijden van enorme bezuinigingen kiest voor de JSF. Het vliegtuig wordt met de dag duurder. Het is veel verstandiger én goedkoper om de opvolger van de F-16 van de plank te kopen. De minister ontkent dat er al gekozen is. Dan is het dus nog niet te laat om te stoppen met dit miljarden verslindend project.

CC foto: U.S. Department of Defense

Geef een reactie

Laatste reacties (95)