12

50Plus-fractievoorzitter vervolgd voor hacken

Henk Krol brak in bij Brabants laboratorium en downloadde medische dossiers ... Krol: 'Ik kan nauwelijks mijn eigen Facebookaccount beheren. Zo eenvoudig was het dus'

50PLUS-fractievoorzitter Henk Krol wordt door justitie vervolgd voor het hacken van medische dossiers. Krol zou via internet bij het Brabants laboratorium ‘Diagnostiek voor U’ hebben ingebroken en medische dossiers boven water hebben gehaald, om zo aan te tonen dat de veiligheid van de website van het bedrijf erg slecht is. Dat is hem gelukt, maar het komt hem nu duur te staan.

Krol kreeg van een 50PLUS-lid te horen dat het kinderlijk eenvoudig is om de dossiers te achterhalen. Dat wilde hij controleren. De toegang tot medische dossiers was zo slecht geregeld dat ingelogd kon worden met alleen een viercijferige pincode. Krol: “Ik kon het niet geloven dat met medische gegevens zo onzorgvuldig werd omgegaan.”

Krol probeerde het probleem telefonisch te melden bij het bedrijf, maar kreeg te horen dat hij dat maar schriftelijk moest doen. Hierop stapte hij naar Omroep Brabant. Om zijn punt te maken downloadde hij een aantal dossiers. Wel maakte hij de persoonlijke gegevens van de mensen onleesbaar. “Ik zie mezelf als een combinatie van journalist en politicus. Als het mij wordt gemeld dan heb ik een maatschappelijke taak er iets mee te doen”, aldus Krol.

Het Openbaar Ministerie heeft Krol nu een brief gestuurd waarin staat dat hij voor de rechter moet verschijnen voor hacken. Opmerkelijk, daar Krol naar eigen zeggen nauwelijks zijn eigen Facebookaccount kan beheren. “Zo eenvoudig was het dus.”

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) tekst en uitleg geeft over de zaak.

Nu.nl: Kamerlid Krol vervolgd om hacken medische dossiers

Geef een reactie

Laatste reacties (12)