Laatste update 10:57
15

Politie vreest IS-betrokkenheid bij aanslagen Jakarta

Updates onderaan

Bij een terreuraanslag in de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn donderdagochtend twee dodelijke slachtoffers gevallen, waaronder een politieagent. Getuigen meldden explosies en geweerschoten. De politie meldt dat de vijf terroristen die verantwoordelijk worden gehouden voor het geweld zijn overleden. Twee van hen zijn gedood door de politie, hoe de andere daders zijn omgekomen is nog niet bevestigd. Volgens politiewoordvoerder Muhammad Iqbal is het gevaar geweken:

Wij geloven dat er geen andere daders meer zijn rond Sarinah. We hebben de situatie onder controle.

Volgens persbureau AP was de aanslag gericht op een vestiging van de koffieketen Starbucks, midden in het centrum van Jakarta. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er een Nederlander zwaargewond is geraakt. Hij wordt op dit moment geopereerd in het ziekenhuis. Ook raakten twee politieagenten gewond.

Volgens minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken toont de aanslag dat ‘terrorisme iedereen kan raken’:

Of je nu aan het winkelen bent in hartje Parijs, in een kantoor in New York bent of op vakantie in Jakarta.

Update 10.45 uur:
De politie in Indonesië vreest dat een aan IS-gelieerde beweging achter de aanslagen zit. Volgens politiewoordvoerder Anton Charliyan lijken de aanslagen in Jakarta die in Parijs afgelopen november te kopiëren. Tegen persbureau AP zegt hij:

Ze imiteerden de terroristische aanslagen in Parijs… ze zijn waarschijnlijk van de (Islamitische Staat) groepering. De politie heeft eind november een waarschuwing van de groepering gehad over een ‘concert’ in Indonesia. Oftewel een aanslag.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (15)