Laatste update 20 januari 2016, 23:29
30

Mensenhandelaren azen op asielzoekerscentra

COA ontvangt uit het hele land signalen van misbruik door ronselaars

Mensenhandelaren zouden actief ronselen rond asielzoekerscentra in Nederland. Dat meldt de Volkskrant zaterdag. Volgens hulpverleners betrokken bij de centra worden jonge vrouwen door mensenhandelaren gerekruteerd en aangezet tot prostitutie. Ook de Nationale Politie bevestigt dit.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de afgelopen maanden verontrustende signalen ontvangen van onder meer Vluchtelingenwerk en de voogdij-instelling Nido. Eerder deze week kwam het nieuws al naar buiten dat meerdere jonge vrouwen uit de gemeenschap rond de Eritrese kerk in Rotterdam zwanger bleken te zijn. Maar volgens het COA zijn dergelijke geluiden in het hele land te horen.

Over het exacte aantal gevallen doet het COA geen uitspraak. Naar eigen zeggen ‘om eventueel onderzoek door de politie en het Openbaar Ministerie niet voor de voeten te lopen’. De Nationale Politie heeft inmiddels bij alle azc’s navraag gedaan over eventuele incidenten. Over het resultaat daarvan komt binnenkort meer duidelijkheid. ‘Maar één ding is zeker: er zijn signalen van mensenhandel en mensensmokkel rond azc’s in Nederland’, aldus een woordvoerder van de Nationale Politie.

Vooralsnog is er geen strafrechtelijk onderzoek ingesteld door het Openbaar Ministerie, aangezien geen van de misbruikte vrouwen zelf aangifte heeft gedaan. ‘We hebben alleen de signalen van het COA gekregen’, aldus een woordvoerster van het OM. ‘We kunnen niet zomaar ergens beginnen met een onderzoek, we hebben een startpunt nodig.’

Het is vaker voorgekomen dat mensenhandelaren hun pijlen richten op azc’s. In het verleden verdwenen minderjarige vluchtelingen al spoorloos uit de centra. De jonge asielzoekers zijn een makkelijk doelwit voor ronselaars: ze hebben weinig geld, spreken de taal niet en kennen hun weg in het land niet. Het COA heeft er bij medewerkers op aangedrongen extra alert te zijn op signalen van mensenhandel. Kwetsbare vluchtelingen zullen zoveel mogelijk in beschermde en goed beveiligde opvangcentra geplaatst worden.

Cc-foto

Geef een reactie

Laatste reacties (30)