Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pechtold: Vreemde krijgsdienst achterhaald

  •  
16-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-01-16-om-15.20.38
D66-leider denkt dat begrip aan vernieuwing toe is nu oorlogsvoering niet meer zo zwart-wit is
Het begrip “vreemde krijgsdienst” is achterhaald. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Volgens Pechtold is het tijd het begrip te moderniseren. Daarmee reageerde hij op de aanhouding van oud-militair Jitse Akse, die wordt verdacht van het op eigen houtje doden van IS-strijders in Syrië.
Volgens Pechtold is in deze tijd niet meer zo zwart-wit vast te stellen wie of wat nu de vijand is. ‘Hiervoor stond een leger tegenover een leger en was het vijandbeeld duidelijk. Tegenwoordig hebben we van alles: burgeroorlogen, terroristische organisaties, milities.’
Pechtold vindt dat het begrip “vreemde krijgsdienst” voor de rechtstaat aan vernieuwing toe is. Volgens hem is dat de enige manier om duidelijk te maken dat het niet de bedoeling is dat mensen op eigen houtje recht gaan zoeken.
Ook Tanja Nijmeijer, de Nederlandse die zich heeft aangesloten bij de Colombiaanse guerilla-beweging FARC, zal zich bij een komst naar Nederland voor de rechter moeten verantwoorden, denkt Pechtold. ‘Een onderzoek van het Openbaar Ministerie is het minste.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.