Laatste update 20 januari 2016, 23:25
9

WHO waarschuwt voor volksgezondheidscrisis door luchtvervuiling

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt volgende maand met nieuwe cijfers over de luchtkwaliteit in grote steden. Nu al waarschuwt de WHO voor intense verslechtering van die kwaliteit in ’s werelds grootste steden.

De WHO waarschuwt dat er sprake is van een wereldwijde ‘volksgezondheidcrisis’ die gigantische financiële gevolgen zal hebben voor overheden.

De meest recente gegevens, afkomstig van 2.000 steden, tonen een verdere verslechtering aan van de luchtkwaliteit. Steeds meer gebieden gaan gebukt onder een wolkendeken van smog, die bestaat uit een mengsel van uitlaatgassen, giftige gassen van energiecentrales en andere dampen en stoffen. Afgelopen week werd voor wat betreft Londen bijvoorbeeld al bekend dat een aantal straten het jaarlijkse limiet van stikstofdioxide al heeft overschreden, terwijl het jaar net van start is.

Die giftige dekens is vanuit het heelal goed te zien, vanuit het internationale ruimtestation. Maria Neira, hoofd van de afdeling Volksgezondheid van de WHO, verklaart tegenover The Guardian:

We hebben een noodtoestand voor wat betreft de volksgezondheid, vanwege vervuiling. Het is dramatisch, het is wereldwijd één van de grootste problemen waar we mee geconfronteerd worden, met verschrikkelijke toekomstige kosten voor de samenleving […] Luchtvervuiling leidt tot chronische ziektes, waar in ziekenhuizen extra ruimte voor nodig is. We wisten al dat luchtvervuiling de verantwoordelijk is voor ziektes als astma en longontsteking. Nu weten we dat het kan leiden tot bloedbaan, hart- en vaatziektes en zelfs dementie. We zijn problemen aan het stapelen. Dit zijn chronische ziektes waar ziekenhuisbedden voor vrijgemaakt moeten worden. De kosten zullen enorm zijn.

In Rotterdam is op 1 januari een milieuzone ingevoerd. Dieselauto’s van voor 2005 en benzineauto’s van voor juli 1992 zijn er niet meer welkom, om zo de luchtkwaliteit te verbeteren. Automobilisten die de milieugrens overschrijden krijgen tot 1 mei een waarschuwingsbrief. Vanaf 1 mei geldt een boete van 90 euro per keer. De invoering van de milieuzones in Rotterdam en Utrecht gaat echter niet zonder slag of stoot. Zo heeft de Tweede Kamer de invoering van verkeersborden voor milieuzones verboden. Eind januari buigt de rechter in een hoger beroep zich om de milieuzones; eerder gaf de rechter de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club ongelijk, over de geldigheid van de milieuzone.

The Guardian: Shock figures to reveal deadly toll of global air pollution

cc-foto: Isengardt

Geef een reactie

Laatste reacties (9)