Laatste update 10:16
30

Door het stof vanwege uitsluitend(e) witte Oscars

President Academy belooft beterschap na oproep tot boycot van 'lelieblanke' prijsuitreiking

De president van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars, heeft meer etnische diversiteit beloofd rond de filmprijzen. De belofte volgt op een storm van kritiek nadat de Oscars opnieuw een volledig wit feestje blijkt te zijn.

‘Het is een moeilijk, maar belangrijk debat,’ zegt Cheryl Boone Isaacs, zelf de eerste zwarte president van de organisatie. ‘Het is tijd voor grote veranderingen. We erkennen de zorgen in onze gemeenschap, dus ik waardeer iedereen die me heeft benaderd zodat we samen vooruitgang kunnen boeken.’

Isaacs deed haar uitspraken kort nadat onder meer regisseur Spike Lee en actrice Jada Pinkett Smith opriepen tot een boycot van de Oscars. Smith deed haar oproep in een videoboodschap waarin ze zei: ‘Smeken om erkenning, of zelfs maar vragen, vermindert onze waardigheid en we zijn een waardig volk en we zijn sterk.’ De video werd in korte tijd door bijna vijf miljoen mensen bekeken. Later voegde ze daar op Facebook aan toe:

Tijdens de Oscars zijn mensen van kleur altijd welkom om prijzen uit te reiken en om voor het vermaak te zorgen, maar we worden maar zelden erkend voor onze artistieke prestaties. Moeten mensen van kleur helemaal stoppen met meedoen? Mensen kunnen ons alleen behandelen op de manier die we zelf toestaan.

Spike Lee deed zijn eigen oproep op Instagram, waar hij duidelijk maakte geen steun te verlenen aan de ‘lelieblanke’ Oscars. De Britse acteur David Oyelowo, vorig jaar genegeerd voor zijn rol in de film Selma, zei: ‘Ik ben lid van de Academy, maar ik voel me niet vertegenwoordigd en de Academy weerspiegelt dit land niet. Dat er vorig jaar al 20 kansen om acteurs van kleur te nomineren werden gemist is een ding. Dat het dit jaar opnieuw gebeurt is onvergeeflijk’.

Bron: 1 | 2
Cc-foto

Geef een reactie

Laatste reacties (30)