Laatste update 26 maart 2016, 22:28
15

‘Naief om te denken dat iemand zou bekennen’

In de Nieuws BV bespreken Francisco van Jole (eindredacteur Joop.nl) Ferry Mingelen, (politiek commentator) en Carola Schouten (voorzitter onderzoekscommissie) de opmerkelijke uitkomst van het onderzoek naar het lek binnen commissie Stiekem. Volgens Van Jole en Mingelen niet verrassend.

Volgens Mingelen zou het onderzoeken van een lek tussen journalisten en Kamerleden ‘onbegonnen werk’ zijn. Van Jole onderstreept dat door de werkmethode aan te kaarten die nogal wat te wensen overliet.

Ze hebben gekozen voor een methode waarbij niemand onder ede hoeft omdat je dan niet hoeft mee te werken aan je eigen vervolging ,maar als je niet onder ede hoeft kan je verklaren wat je wil.

Schouten reageert op de opmerkingen door te stellen dat de middelen die de onderzoekscommissie tot haar beschikking had beperkt waren en er te weinig tijd was om uitgebreid onderzoek te doen. Wat volgens Mingelen wel goed uitkwam omdat als het lek van PvdA-leider Diederik Samsom zou blijken te komen, zoals wel eens gesuggereerd is, er momenteel politieke crisis zou zijn.

De voorstelling dat iemand überhaupt zou bekennen was naïef.

Van Jole kaart ook het gebrek aan gezag van voormalig Kamervoorzitter Marga van Miltenburg aan. Die zou gefaald hebben een creatieve oplossing te bedenken voor het probleem, waardoor er noodgedwongen naar protocol gegrepen moest worden.

Het gaat om een kwestie waarbij de staatsveiligheid nooit in het geding is geweest. Als er geen gezag is, gaan mensen de regels nauwkeurig navolgen. ‘Dit zijn de regeltjes die we moeten gaan uitvoeren’. En je staat voor gek, zoals elke regelneef die regels wil navolgen die niet werken.

Ook het breaking news van vandaag blijft niet onbesproken, namelijk het vertrek van Tweede Kamerlid Wassila Hachchi (D66) die haar zetel verruilt om voor de campagne van Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton te gaan werken. Volgens de commentatoren een verontrustend feit voor D66, omdat Hachchi inmiddels het derde lid is dat de partij verlaat. Mingelen vertelt zelfs dat er om die reden getracht wordt haar over te halen te blijven. Van Jole vermoedt dat het leiderschap van partijleider Alexander Pechtold, of het gebrek daaraan, leden motiveert om te vertrekken.

Daarbij staat de vervanger van Hachchi al gereed. Het zou de Rotterdamse fractievoorzitter Salima Belhadj zijn, die momenteel in een coalitie zit met Leefbaar Rotterdam – oftewel ‘PVV-light’. Volgens de VARA-eindredacteur iets dat landelijk ‘ondenkbaar’ zou zijn, maar ook getuigt van het armoedige leiderschap van Pechtold.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)