33

70.000 Koerdische vluchtelingen op de been uit Syrië

Update: UNHCR: Hou rekening met nog meer honderdduizenden migranten … IS veroverde 60 dorpen in het noorden van Syrië

De afgelopen 24 uur hebben tienduizenden Syrische Koerden de oversteek gemaakt naar Turkije. Turkije heeft acht grensovergangen opengegooid voor zeker 45.000 vluchtelingen die door IS in de verdrukking zijn gekomen.

IS-strijders hebben de afgelopen week 60 Koerdische dorpen geconfiskeerd bij de Turks-Syrische grens. De vlucht ontstond afgelopen week toen IS-strijders poogden de stad Kobane binnen te vallen. Er wonen veel Koerden in deze noord-provinciale stad van Syrië en daarmee werd de dreiging compleet. De stad die ook wel bekend staat als Ain al-Arab is de derde grote Koerdische stad en zou IS de controle geven over het gehele noordelijke gebied tot aan de grens met Turkije.

Turkije gooit nu te grenzen open net nadat IS 49 Turkse gijzelaars heeft vrijgelaten. Onder hen waren onder andere diplomaten die op 11 juni in het Iraakse Mosul gevangen werden genomen toen militanten het Turkse consulaat binnenvielen.

Volgens een woordvoerder van People’s Protection Units, een Koerdische gevechtseenheid, gaan IS-strijders steeds agressiever te werk. Hij meent dat de strijders rondlopen met zeer geavanceerde Amerikaanse wapens. “Wij hebben ook wapens nodig”, zegt Redur Xelil tegen The Guardian. “IS probeert nu Kobane over te nemen omdat ze naar Erbil willen.”

De Iraaks Koerdische leider Masoud Barzani heeft de internationale gemeenschap opgeroepen in actie te komen om Kobane te beschermen. Frankrijk voerde afgelopen vrijdag de eerste bombardementen uit om IS-militanten in Irak te verdrijven in de regio van Mosul. Amerika is samen met Groot-Brittannië, Turkije, Saudi-Arabië en Qatar een plan aan het opstellen om de jihadisten van IS terug te dringen. 

Update zondag 21 september

Volgens de UNHCR moet de Turkse regering rekening houden met de mogelijkheid dat de komende dagen nog eens honderdduizenden migranten het land in stromen.
De migranten worden opgevangen in de Turkse provincie Sanliurfa. De Turkse regering zet haast achter de bouw van twee vluchtelingenkampen. De UNHCR heeft al twintig trucks met hulpgoederen naar de vluchtelingen gestuurd en bereidt meer leveringen voor.

The Guardian: Turkey opens border to 45.000 Kurds fleeing Isis in Syria

Geef een reactie

Laatste reacties (33)