15

8 maart 2012: Aarde meer Mars dan Venus

Geweld tegen vrouwen in Europa is grootste genderprobleem ... Vrouwen in IJsland het beste af … Afghanistan gevaarlijkste plek vrouwen ... Nederland: Slechts één vrouw in het Catshuis

We zagen premier Rutte gisteren op een damesfiets het Catshuis verlaten. Zou de organisatie er rekening mee hebben gehouden dat dit jaar de Nederlandse premier een vrouw zou zijn? Donderdag 8 maart staat in het teken van Internationale Vrouwendag die door vrouwen over de hele wereld voor de 101ste keer wordt gevierd. Samen met elkaar, maar ook met hun mannen en kinderen staan ze stil bij de dagelijkse vanzelfsprekendheden die de verschillen tussen man en vrouw in stand houden.

That’s why! Campaign – UNI Global Union from Imaginatio on Vimeo.

In Europa is het grootste genderprobleem geweld tegen vrouwen. Dat blijkt uit recent onderzoek van Eurobarometer. Van alle ondervraagden uit de 27 EU-lidstaten vindt 27 procent geweld tegen vrouwen de belangrijkste ongelijkheid tussen man en vrouw. Onderbetaling van vrouwen wordt genoemd als tweede knelpunt.

Europarlementariër Kartika Liotard is niet verrast door de cijfers.

Geweld tegen vrouwen is een ernstig onderschat probleem waar te weinig aandacht voor is. Een op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met sexueel of ander fysiek geweld. Mensen denken vaak dat het allemaal wel meevalt. Dit onderzoek bewijst andermaal het tegendeel.”

In Nederland is het meest genoemde issue vrouwenhandel in de prostitutie. Onderbetaling komt ook in Nederland op de tweede plek.

Liotard: “Het is belangrijk dat de politiek stil staat bij zulke punten, zowel op internationaal als op nationaal niveau. En niet alleen op internationale vrouwendag.

Ook de verschillen tussen vrouwen wereldwijd zijn nog erg groot. Zo is er in eerste instantie een groot verschil tussen de leefomstandigheden van vrouwen. Zo worden vrouwen in Japan gemiddeld 87 jaar terwijl in Lesotho vrouwen gemiddeld 48 jaar worden. De Britse krant The Independent maakte een lijstje met de verschillen wereldwijd.

Wij zette er een aantal op een rijtje:
–    IJsland is het prettigste land voor een vrouw om te leven. Voor vrouwen in Jemen en Afghanistan is de situatie ronduit slecht.
–    Rwanda is het beste land voor vrouwen als ze politicus willen worden. Saudi-Arabië, Jemen, Qatar, Oman en Belize hebben geen vrouwen in hun parlement.
–    In Ethiopië is analfabetisme het grootst. Maar 18 procent van de vrouwen kan er lezen en schrijven terwijl in Lesotho vrouwen meer geletterd zijn dan mannen.
–    Zweden is het fijnste land voor kunstenaressen om te wonen.
–    In Griekenland in de babysterfte het laagst. In Zuid-Sudan is de situatie voor aanstaande moeders het slechtst. In het land zijn maar 20 verloskundigen.
–    De Caribische eilanden is de beste plek voor vrouwelijke journalisten. In Afrika durven de minste vrouwen als reporter op pad te gaan.
–    Thailand is het land met de meeste vrouwen in top management posities met 45 procent. In Japan is dat maar 8 procent.
–    Qatar is de beste plek voor vrouwen om naar de universiteit te gaan. De vraag is echter of die participatie leidt tot de integratie van vrouwen in de economie van het land.
Ook in Nederland kan er nog veel verbeterd worden. Zo verdienen ook vrouwen in Nederland minder dan mannen in vergelijkbare functies, zit in het Catshuis momenteel maar 1 vrouw en mag er in Nederland nog steeds een politieke partij bestaan die vrouwen uitsluit van het passieve kiesrecht en hebben Nederlands’ beste bekeken talkshows als Pauw & Witteman en De Wereld Draait Door moeite om vrouwen aan tafel te krijgen en met ze in gesprek te gaan.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) presenteerde vandaag ook de cijfers over de situatie van vrouwen. Zo stijgt de arbeidsdeelname van vrouwen nog steeds, maar de groei is sinds 2010 wel gestagneerd, net als het cijfer van vrouwen die financieel onafhankelijk willen zijn. Van de vrouwen werkt nog steeds driekwart in deeltijd.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)