83

Pechtold: Van welke planeet komt Rutte?

Oppositie niet gecharmeerd van premiers uitspraken over Schengen

Premier Rutte heeft met zijn laatste uitspraken over de vluchtelingencrisis de oppositie opnieuw tegen zich in het harnas gejaagd. Op het World Economic Forum in Davos zei Rutte donderdag dat de Europese open grenzen in gevaar zijn en dat het einde van Schengen mogelijk nabij is. Als de vluchtelingenstroom niet naar nul wordt teruggebracht, geeft de premier het Schengenakkoord maximaal ‘zes tot acht weken’.

Totaal onrealistisch, zo oordeelt de oppositie. Of, in de woorden van D66-leider Alexander Pechtold:

Van welke planeet komt die man? Het is echt een idiote uitspraak van de premier en een gevaarlijke, omdat je verwachtingen schept.

Andere oppositieleden zijn evenmin te spreken over de uitspraken van de premier. Volgens CDA-leider Buma zit er zelfs niet eens tactiek achter de woorden van Rutte, maar is er juist sprake van paniek. Volgens Buma is Rutte er ten onrechte van overtuigd dat als hij zegt dat het aantal naar nul wordt teruggebracht, men dat wel gelooft. ‘Maar ik ben bang dat geen enkele Nederlander dat zal geloven.’

Dat de oppositie er gelijk in heeft dat Rutte weleens voor zijn beurt kan hebben gesproken blijkt uit een reactie van de premier op vragen van RTL Nieuws. Volgens Rutte moet zijn eerdere spierballentaal toch vooral niet als een belofte worden opgevat.

Bron: RTL
CC-foto

Geef een reactie

Laatste reacties (83)