Laatste update 26 januari 2016, 08:01
50

GeenStijl-journalist pleegde fraude

Journalist Stefan Huijboom van onder andere The Post Online en GeenStijl heeft gelogen over zijn arrestatie in Beiroet. Huijboom, die eerder deed voorkomen slachtoffer te zijn van politieke vervolging, blijkt een ordinaire creditcardfraudeur. Dat vertelt hij zelf in een interview aan Reporters Online.

Begin januari slaat Huijboom alarm in een videoboodschap vanuit Beiroet omdat hij bang is gearresteerd te worden. In een bericht aan een collega schrijft hij vervolgens: ‘Ben in Beiroet en ik zit in de shit. Hotelkamer vanochtend door politie doorzocht. Waarom weet ik niet. Misschien afgeluisterd. Heb een week of wat geleden vragen gesteld aan het Ministerie van Defensie over buitenlanders die aan zijde Hezbollah vechten.’

Collega-journalisten komen in actie en Reporters Online neemt contact op met de moeder van Huijboom, die hen via een privébericht waarschuwt dat haar zoon ‘overal over liegt’. De arrestatie van Huijboom blijkt inderdaad niets te maken hebben met zijn “journalistieke” werk, maar met het feit dat hij de creditcardgegevens van een andere hotelgast kopieerde om daar betalingen mee te verrichten, tot dat de fraude ontdekt werd.

‘Ik wist dat het fout was en dat de politie achter me aan zat. Mensen van het hostel en de creditcard-eigenaar begonnen me toe te voegen op Facebook, dat zei me genoeg. Ik dacht, als ik het op journalistiek gooi, dan krijg ik misschien makkelijker hulp om het land uit te komen, ik was wanhopig,’ zegt Huijboom in het interview. Ook zegt hij dat de Nederlandse Vereniging van Journalisten niets meer met hem te maken wil hebben.

Het is niet de eerste keer dat Huijboom in de problemen komt wegens fraude. In 2012 werd hij al gearresteerd wegens oplichting, diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte. Een periode van online mensen en bedrijven oplichten en grote hoeveelheden geld afhandig maken, eindigde toen hij tijdens een wilde politieachtervolging zijn auto tegen een boom ramde. Het leverde hem achttien maanden gevangenisstraf op.

Huijboom schreef zelf over de weg die hij na zijn eerste gevangenisstraf is ingeslagen: ‘Met minimale middelen ben ik naar Oekraïne gegaan zonder enige ervaring als journalist in een conflictgebied. Het is een concurrerende markt om artikelen te schrijven, maar inmiddels heb ik vele radioverslagen op mijn naam staan en heb ik mijn onafhankelijkheid terug.’

In november 2015 trad Huijboom aan als columnist voor GeenStijl, waar hij werd aangekondigd als ‘Onze man in Oekrainistan’. Huijboom zou tot aan het referendum wekelijks ‘fair & balanced berichten over onze nieuwe Europese buren in Kiev’, ‘omdat we niet vertrouwen op de eerlijkheid van Den Haag, noch op de scherpte van de Nederlandse journalistiek.’ In december schreef hij zijn laatste bijdrage, het werden er in totaal drie. Het weblog zelf heeft vooralsnog geen mededelingen gedaan over hun frauderende en ‘over alles liegende’ columnist.

Huijboom bevestigt de gedane uitspraken in het interview tegenover Joop.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)