Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'90 procent dronedoden was geen oorspronkelijk doelwit'

  •  
15-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
drone.jpg
Onthutsend onderzoek van 'The Intercept' toont aan dat 'targeted killings' nog veel meer onschuldige slachtoffers maken dan eerder werd aangenomen
Tot wel 90 procent van mensen die omkomen bij Amerikaanse drone-aanvallen op Afghanistan, Jemen en Somalië blijken geen doelwit te zijn geweest van de zogenoemde ‘targeted killings’. Dat meldt de onderzoeksjournalistieke website The Intercept donderdag, op basis van documenten die gelekt werden door een medewerker van de Amerikaanse veiligheidsdiensten.
Onder de gelekte documenten bevindt zich een onderzoek van het Pentagon naar de speciale militaire eenheid JSOC (Joint Special Operations Command), die tussen 2011 en 2013 in Afghanistan, Jemen en Somalië terreurverdachten opspoorde en ‘neutraliseerde’. Daaruit blijkt eens te meer dat de regering van president Obama het aantal burgerdoden als gevolg van drone-aanvallen opzettelijk manipuleert, door slachtoffers die vooraf niet als doelwit waren geïdentificeerd, achteraf alsnog als zodanig aan te merken. Tot wel 90 procent van de dronedoden die gedurende de vijf maanden durende operatie Haymaker in Afghanistan vielen blijkt onschuldig. Van de 200 Afghaanse droneslachtoffers tussen januari 2012 en februari 2013 bleken slechts 35 van hen op de lijst van verdachte personen te staan. Volgens The Intercept zou het percentage onschuldige slachtoffers van drone-aanvallen in Yemen en Somalië nog veel hoger kunnen liggen, omdat de Verenigde Staten daar over nog minder middelen beschikken om te verifiëren dat de slachtoffers daadwerkelijk doelwit waren.
Een van de mogelijke verklaringen voor het grote aantal onschuldige slachtoffers, is het feit dat de aanvallen niet worden uitgevoerd op coördinaten waarvan bekend is dat er zich een terreurverdachten bevinden, maar dat wordt afgegaan op simkaarten van verdachte personen. Wanneer een mobiele telefoon met een geregistreerde simkaart geactiveerd wordt, kan een drone de sim opsporen en is iedereen die op dat moment bij het apparaat in de buurt is automatisch doelwit. Volgens de The Intercept zouden de Amerikanen de drone-aanvallen, formeel alleen bedoeld om terreurorganisaties al-Qaida en de Taliban te kunnen bestrijden, ook ingezet hebben tegen leden van andere gewapende groepen.
Vandaag maakte het Witte Huis, dat niet wil reageren op de gelekte onthullingen, bekend dat de Amerikaanse missie in Afghanistan voor ongeveer 5.500 troepen verlengd wordt tot na 2016. Obama had gehoopt tegen het einde van zijn ambtstermijn alle Amerikaanse soldaten – op de 1000 troepen die de ambassade in Kabul beveiligen na – naar huis te kunnen laten gaan.
Amnesty International heeft de Amerikaanse overheid inmiddels opgeroepen een formeel onderzoek in te stellen naar aanleiding van het artikel:
Deze documenten werpen zorgwekkende vragen op over systematische schendingen van het Internationaal Recht door de Verenigde Staten, met inbegrip van het aanmerken van onschuldige slachtoffers als ‘strijders’ teneinde hun dood te rechtvaardigen. Er dient onmiddellijk een onderzoek ingesteld te worden door het Amerikaanse congres, naar waarom de regering van Obama deze belangrijke informatie geheim heeft gehouden en naar de echte identiteiten van alle slachtoffers van dit wereldwijde moordprogramma. Deze onthullingen zijn aanvullend bewijs dat de regering Obama de lijn uit het Bush-tijdperk doortrekt en de wereld als een internationaal slagveld behandeld, terwijl de verantwoordelijkheid voor hun handelen wordt ontweken.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.