6

&… A’damse Loesje schrijvers zijn ‘niet leuk’

Britse wetenschappers vinden water onder droge Sahara ... Groningse sterrenwacht gehinderd door lichtletters ... & Extreem-rechtse Belgische politicus in opspraak over Dutroux-zaak

Meer nieuws vandaag

(cc-foto: Hart van Nederland)

Loesje is boos op haar Amsterdamse broertje. De Amsterdamse schrijvers van Loesje maakten een poster met een ongepaste tekst over prins Friso. Op de poster staat de tekst: ‘Ter ere van Friso, dat wordt weer comazuipen met Koninginnedag’. Veel mensen vinden de tekst niet oké. Ook het Arnhemse hoofdkantoor van de fictieve postergirl Loesje neemt afstand van de tekst. Op haar website verontschuldigen zij zich voor de posters en benadrukken dat de fout bij de Loesje-schrijvers in Amsterdam ligt. (AT5)

De sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen kan de ruimte nauwelijks goed bekijken. De telescoop vanuit Het Kapteyn Instituut wordt verblind door grote lichtletters op de gevel van een nabijgelegen gebouw. De letters op het buurgebouw zijn door dezelfde universiteit geplaatst. Directeur Reynier Peletier van het Kapteyn Instituut moet nu iedere keer dat hij de lichtletters uit wil hebben, een verzoek indienen. (Trouw)

Piraterij in de filmindustrie laten ook Australische rechter aan zich voorbij gaan. Een groep van 34 bedrijven waaronder Disney en Warner Bros hoopten een lans te breken in de filmpiraterij in Australië. Nergens ter wereld worden internetproviders aansprakelijk gesteld als klanten via hun illegaal films en televisieseries downloaden. Ook het hof in Australië oordeelde dat internetproviders niet aansprakelijk gesteld kunnen worden aangezien zij onmogelijk technische barrières kunnen bouwen om piraterij te voorkomen.
(Volkskrant)

Er zit water onder de grond in Afrika, en niet zo’n klein beetje ook. Dat ontdekten Britse wetenschappers. Zij stellen dat er honderd keer zo veel water onder de grond zit als aan de oppervlakte van het continent. Vooral onder de droge grond van Libië, Algerije en Tsjaad zijn enorme ondergrondse waterbronnen aanwezig. Volgens de wetenschappers is het water 5.000 jaar geleden onder de grond terechtgekomen toen de Sahara nog geen woestijn was. Toen was de Sahara nog een vrij nat gebied. In het stuk dat zij publiceerde in het tijdschrift Environmental Research Letters waarschuwen zij dat op grote schaal putten boren niet de beste manier is om de huidige waterbronnen aan te vullen. ‘Goed gelegen en nauwkeurig ontwikkelde boorputten voor lokale watervoorziening en handmatige waterpompen kunnen echter waarschijnlijk wel succesvol zijn.’ (NRC)

Het Belgische Kamerlid Laurent Louis is door de vader van Dutroux-slachtoffer Julie aangeklaagd vanwege laster. Jean-Denis Lejeune eist ontslag van het extreemrechtse partijlid. Louis postte op zijn weblog autopsie foto’s van Dutroux slachtoffers Melissa en Julie. Daarmee wil hij bewijzen dat Dutroux niet de enige was die de meisjes misbruikte. Louis wilde over het autopsierapport in gesprek gaan met de minister waarop bijna het voltallige parlement opstapte. Begin deze week publiceerde hij op zijn weblog een lijst van vierhonderd vermeende pedofielen, onder wie politici, journalisten, politiemensen en rechters. 
(De Morgen)

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi en leden van haar partij dreigen volgende week de beëdiging van het parlement te boycotten. San Suu Kyi en haar aanhangers vallen over de nieuwe eed die parlementsleden moeten afleggen. Daarin zweren de nieuwe parlementsleden de grondwet te ‘beschermen’. (RTL-Nieuws)

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)