22

Aangescherpte beveiliging voor bedreigde bestuurders

Minister komt met speciaal fonds om extra beveiliging te bekostigen voor burgemeesters, wethouders en raadsleden

Bedreigde burgemeesters, wethouders en raadsleden kunnen voortaan aanspraak maken op extra geld voor beveiliging. Daarvoor heeft het ministerie van Binnenlandse zaken een speciaal fonds in het leven geroepen, zo meldt de Volkskrant.

Behalve persoonsbeveiliging, zal vanuit het fonds ook ondersteuning worden verleend door beveiligingsexperts bij de organisatie en beveiliging van gemeentelijke inspraakavonden. De laatste tijd is gebleken dat bij vergaderingen over bijvoorbeeld de komst van asielzoekers, de veiligheid van bestuurders in het geding is. 

Het aantal bedreigingen aan het adres van burgemeesters, wethouders en raadsleden is fors toegenomen. Eerder bleek al uit een enquête van de Wethoudersvereniging dat in de afgelopen anderhalf jaar zeker 58 wethouders zijn bedreigd. Ook hebben 27 wethouders met agressie en geweld te maken gehad. In de meeste gevallen hield dit verband met discussie over de komst van een azc of noodopvang.

Zo werd onlangs burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten bedreigd vanwege zijn plan voor noodopvang voor vluchtelingen. Eind oktober brandden twee auto’s uit voor zijn huis. De politie gaat er vanuit dat de brandstichting verband houdt met Hoflands getoonde sympathie voor vluchtelingen. Raadsleden in Rijswijk ontvingen dreigbrieven waarin ook gezinsleden van de bestuurders genoemd werden. 

‘De gebeurtenissen de laatste weken gaven voor mij de doorslag deze acties te ondernemen’, zegt minister Ronald Plasterk. Behalve om beveiliging bij inspraakavonden, gaat het ook om bijvoorbeeld sterker glas in een woning of camerabewaking bij bestuurders. ‘Er is zo veel geld beschikbaar als nodig is.’ 

Voorzitter Mark de Boer van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden is tevreden met de aangekondigde nieuwe maatregelen, maar hij heeft ook bij de minister aangedrongen op meer nazorg voor raadsleden die te maken hebben met agressie en geweld. ‘De gevallen van bedreigde raadsleden die in de media verschijnen zijn het topje van de ijsberg,’ aldus De Boer. ‘Het aantal bedreigingen nam de laatste jaren al toe, maar het vluchtelingenvraagstuk heeft het aantal verder vergroot.’

Bron: Volkskrant
cc-beeld: Fred Zelders

Geef een reactie

Laatste reacties (22)