Laatste update 13:08
49

Aanpak ‘Vogelaarwijken’ was wel degelijk succesvol

Hoon en spot, dat kreeg voormalig minister Ella Vogelaar (PvdA) in 2007 over zich heen voor haar plan om 83 Nederlandse achterstandswijken er weer bovenop te helpen. Het ging om wijken waar ongeveer de helft van de bewoners werkloos was, en ruim de helft laag opgeleid. Geldverspilling, vonden haar criticasters, maar die blijken iets te vroeg hun gal te hebben gespuid.

Naar nu blijkt zijn de huizenprijzen in de betreffende wijken gemiddeld gestegen met 3,5%. De waarde van huizen hangt direct samen met het woonplezier en de veiligheid in een wijk. Dit blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit. Onderzoekers Hans Koster en Jos van Ommeren bekeken de huizenprijsontwikkeling in de ‘Vogelaarwijken.’ Die prijsontwikkeling, stelt Koster tegenover Trouw, is een precieze maatstaf om de leefbaarheid in een wijk te meten. ‘Voelen mensen zich niet veilig in een buurt, dan dalen de prijzen. Is de wijk weer in trek, dan stijgen de prijzen.’

Koster en Van Ommeren baseren hun uitkomsten op gegevens van makelaarsvereniging NVM uit de periode 2000-2014. In de eerste zeven jaar nadat de wijken werden aangepakt, stegen de huizenprijzen in de wijken met 3,5%. Huurstijgingen daarbij opgeteld betekent dit zo’n 1,5 miljard winst op een investering van 1 miljard die overheid en woningcorporaties investeerden in de wijken. Dat is dus geen weggegooid geld gebleken, zoals vaak is beweerd.

Koster tegen Trouw: ‘Ik zeg niet per definitie dat het opknappen van sociale woningbouw hét medicijn is voor alle achterstandswijken. Maar uit ons onderzoek blijkt wel dat de huizenprijzen zijn gestegen doordat die wijken er mooier uit zijn gaan zien.’ De ‘Vogelaarwijken’ zijn het ten opzichte van andere wijken beter gaan doen, concluderen de onderzoekers.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)