Laatste update 18 augustus 2017, 15:58
312

Tweede terreuraanslag Spanje grotendeels tegengehouden

Dit bericht wordt aangevuld zodra er meer nieuws bekend is.

Een tweede aanslag vond donderdagnacht plaats in de Spaanse kustplaats Cambrils, zo’n 100 kilometer ten zuiden van Barcelona. Die werd echter grotendeels verijdeld door de politie.

Vijf terroristen werden aangehouden bij een politiecontrole waarna ze wegreden en begonnen in te rijden op voetgangers in de kustplaats. Toen ze uitstapten en mensen aanvielen met messen werden ze neergeschoten door de politie. De daders hadden bomgordels om, die daarna door de politie gecontroleerd tot ontploffing zijn gebracht.

Bij de tweede aanslag raakten vijf burgers en twee politieagenten gewond. Twee van de gewonden zijn in kritieke toestand. De eerste melding kwam om 01.30 binnen. Om 03.20 meldde de politie dat de situatie onder controle was. Volgens hen is er een verband tussen de aanslag in Cambrils en Barcelona.

Op een derde locatie in Spanje, in een huis in Alcanar, vond in de nacht van woensdag op donderdag een grote explosie plaats in een woning. Ook deze is volgens de politie gerelateerd aan de aanslagen in Barcelona. Volgens een bron bij de Spaanse politie werden er in de woning explosieven met gasflessen voorbereid, die echter te vroeg tot ontploffing kwamen. Een persoon kwam om het leven.

De dader van de terreuraanslag van Barcelona op donderdag is nog steeds voortvluchtig. Zo’n honderd mensen raakten gewond en zeker dertien mensen werden gedood toen terroristen met een busje inreden op voetgangers in de drukke straat La Rambla. Twee mannen werden opgepakt maar geen van hen bestuurde het busje waarmee op voetgangers werd ingereden. De aanslag in Barcelona is opgeëist door IS.

De man die door politie werd neergeschoten toen hij inreed op agenten bij een politiecontrole werd eerder gezien als verdachte, maar volgens de politie kan nog niet worden vastgesteld of hij in verband kan worden gebracht met de aanslag.

Update 14.59

Volgens de Spaanse politie is een groep van 8 tot 11 tieners verantwoordelijk voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Dat meldt het AD naar aanleiding van een persconferentie. Volgens de politie zouden alle leden van de groep slechts 17 of 18 jaar oud zijn en allen in de omgeving van Barcelona wonen. Het aantal gewonden is inmiddels opgelopen tot 130, het totale aantal doden van de aanslagen is nu 14, nadat een van de slachtoffers aan haar verwondingen overleden is.

In de Spaanse straat La Rambla is een spontane optocht ontstaan. Volgens getuigen lopen duizenden over de straat terwijl ze ‘wij zijn niet bang’ roepen.

Update 15.54 Correctie

De daders van de aanslagen blijken toch niet allemaal tieners te zijn. Eerder meldden we dit op basis van verslaglegging van het AD en persbureau ANP, dit blijkt echter onjuist te zijn. De vier verdachten die tot nu toe zijn opgepakt zijn allemaal tussen de 21 en de 34 jaar oud. Volgens de Volkskrant weet de politie niet hoeveel mensen er precies betrokken waren bij de aanslagen, hoewel andere media melden dat het om een cel van acht á elf mensen gaat.

Eerder:

Een witte bestelbus is woensdag op voetgangers ingereden in het centrum van Barcelona. De Spaanse krant El Pais meldt dat daarbij een dodelijk slachtoffer is gevallen en minstens 20 mensen gewond zijn geraakt. Het incident vond plaats op de bij toeristen zeer populaire straat Ramblas, een beroemde plek om te flaneren. De bestelbus reed de brede stoep op die het verkeer in beide richtingen scheidt.

De politie gaat uit van een aanslag roept op om de Plaça de Catalunya te vermijden. Metro- en treinstations in de buurt zijn afgezet. El Pais citeert politiebronnen die aangeven dat de dader zou zijn gevlucht.

De Nederlandse twitteraar @BroosB meldt ooggetuige te zijn van de aanslag:

“We staken de Rambla over toen er een bus op ons af kwam rijden. – Er vloog een lijf langs me af terwijl mijn vriend mij een gebouw insleurde. #barcelona – We schuilen nu in een gebouw. Overal politie, ambulances. We kunnen er niet uit. Voor onze veiligheid. #barcelona.”

Update 18:14
De politie spreekt van een terroristische aanslag. De dader is te voet gevlucht nadat de bus tegen een kiosk tot stilstand was gekomen. Er zijn zeker 13 mensen om het leven gebracht. Op beelden is te zien dat de bestelbus tot stilstand is gekomen bij een mozaiek van Joan Miro. Dat is halverwege de Ramblas. Dat betekent dat de bestuurder zo’n 500 meter met de wagen heeft afgelegd.

Bij de aanslag zou gebruik zijn gemaakt van twee busjes: één om op de menigte in te rijden, en één als vluchtwagen. De politie is nog opzoek naar een gehuurd busje (een Fiat).

Update 19.50
Persbureau AP meldt dat de Spaanse politie een verdachte heeft opgepakt. Wat zijn rol bij de aanslag is, of waar hij van verdacht wordt, is niet bekend gemaakt. Ook de identiteit van de verdachte is niet bekend. De man die geïdentificeerd is als de huurder van het busje, is woonachtig in Barcelona en komt oorspronkelijk uit Marokko.

Update 21.00
De Rotterdamse Amber de Bruijn was op de Ramblas op het moment dat de bus op de menigte inreed. De Bruijn:

“We stonden net op het middenstuk van de straat toen ik een knal hoorde. Iedereen begon te gillen, te rennen, te duwen en te trekken. Ik draaide me om en zag iets op me afkomen. Mijn vriend sleurde me mee en toen hij dat deed, zag ik een lijf langs me heen vliegen.”

Ze vluchtten met veel anderen een gebouw binnen, waar veel paniek heerste. Iedereen wilde zien wat er aan de hand was en probeerde door de ruit naar buiten te kijken. “Maar als er weer een knal te horen was, deinsde iedereen hysterisch terug richting de trappen.”

De Bruijn zou samen met haar vriend twee dagen in Barcelona blijven, maar weet niet of ze daar nu nog wel op zitten te wachten.

Het Spaanse televisiekanaal La Sexta meldt dat naast de aanhouding, er ook een verdachte is omgekomen bij een vuurgevecht in de plaats Sant Just Desvern, een voorstadje aan de westkust van Barcelona. De autoriteiten hebben dit echter nog niet bevestigd. De premier van de deelregering in Catalonië heeft laten weten dat er inmiddels een tweede verdachte is opgepakt. Ook over het aantal gewonden is meer duidelijkheid: Er liggen minstens 90 mensen in het ziekenhuis, zeker 80 van hen zouden (zwaar) gewond zijn.

Update 21.30
Bij de aanslag zijn drie Nederlanders lichtgewond geraakt. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend gemaakt.

Naast het incident op de Ramblas is ook een autobestuurder op twee agenten ingereden bij een checkpoint. Dat heeft de politie op Twitter laten weten:

Die situatie lijkt inmiddels onder controle te zijn gebracht. Wel onderzoekt de politie de omgeving waar de autobestuurder op de agenten inreed op bommen en andere explosieven.

Update 23.09
Persbureau Reuters meldt dat ten minste één persoon om het leven is gekomen bij een explosie in een huis in Catalonië, en dat er een verband is tussen de aanslag in Barcelona en de explosie. Ook meldt het persbureau dat geen van de twee gearresteerde mannen het busje hebben bestuurd dat in Barcelona op de menigte in is gereden.

Geef een reactie

Laatste reacties (312)