Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aantal anorexia-patiënten verdubbeld

  •  
04-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De ziekte komt het meest voor bij meisjes tussen de 15 en de 19 jaar
Uit een landelijk onderzoek onder huisartsen blijkt dat het aantal meisjes tussen de 15 en de 19 jaar met anorexia de afgelopen 25 jaar is verdubbeld. Het aantal meisjes is relatief ook gegroeid, in vergelijking met de groep jonge vrouwen tussen de 20 en de 24 jaar. De groep ‘meisjes tussen de15 en de 19’ is 30 procent groter dan de ‘jonge vrouwen tussen de 20 en 24’.
Anorexia komt vooral voor onder vrouwen tussen de 15 en de 30 jaar. Wijbrand Hoek, die het onderzoek leidde maakt zich zorgen over de stijging van het aantal jonge meisjes:
Het lijkt erop dat de meisjes met anorexia jonger worden. We zien in klinieken ook al wel eens gevallen voorbijkomen van meisjes in de pre-puberteit. Meisjes rond de 10 jaar, al is dat nog wel zeldzaam.
De oorzaken van de verdubbeling van jonge patiënten is niet duidelijk. Volgens Hoek zijn er meerdere verklaringen:”Of artsen en ouders zijn alerter en signaleren de ziekte eerder, óf er is sprake van een echte toename. Dat zou kunnen komen doordat kinderen tegenwoordig al op de basisschoolleeftijd gaan lijnen en dan gevoelig worden voor de ziekte. Maar het kan ook een combinatie hiervan zijn.”
cc-foto: Betty1138

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.