29

Aantal economisch daklozen stijgt, hulp van vastgoedeigenaren nodig

Van de 34 dakloze personen die er in Amsterdam wekelijks bijkomen, zijn er 24 economisch dakloos. Oftewel, mensen zonder verslaving of psychiatrisch probleem, maar die om financiële redenen geen woning hebben. Dat meldt AT5. Hulporganisatie De Regenboog Groep roept de dertig grootste vastgoedeigenaren van de stad nu op voor deze groep zelfredzame daklozen minimaal één kamer beschikbaar te stellen.

Verontrustend, noemt De Regenboog Groep het toenemend aantal economisch daklozen. Jaarlijks belanden zo’n 1250 mensen in deze situatie, bijvoorbeeld omdat na een relatiebreuk een van de twee op straat komt te staan en vanwege de krapte op de woningmarkt en hoge huurprijzen geen woning kan vinden. De wachttijd voor een sociale huurwoning in de stad is minimaal 15 jaar.

‘Er is een heel groot risico dat deze mensen, als je zo laat doormodderen, structureel op straat komen,’ waarschuwt Marit Postma van De Regenboog Groep. ‘En dan kunnen ze wél psychische problemen ontwikkelen en schulden en noem maar op. Dan is de weg terug heel lang en ingewikkeld.’

Eerder al riep de Nationale Ombudsman gemeenten op meer te doen voor zelfredzame daklozen omdat zij vaak tussen wal en schip belanden. In Amsterdam staat er een pilot in de planning om deze groep te begeleiden. De Regenboog Groep wil ondertussen dat de grootste vastgoedeigenaren in elk geval één kamer een jaar lang beschikbaar stellen tegen een lagere huurprijs. De Regenboog Groep heeft zelf ook bedden voor deze groep, maar daarvoor is inmiddels al een wachtlijst van zo’n 150 mensen.

cc-foto: FaceMePLS

Geef een reactie

Laatste reacties (29)