3

Aantal veebedrijven krijgt onterecht milieuvergunning

Rekenfout in simpel rekenmodel van het Rijk zorgt voor onjuiste waardering van stankoverlast veebedrijven

Al jaren krijgt een aantal veehouderijen milieuvergunningen, terwijl ze hier eigenlijk geen recht op heeft. De vergunningen konden toch worden verstrekt door verkeerde berekeningen voor onder meer stankoverlast door het Rijk. Dat meldt dagblad Trouw.

De provincie Brabant heeft staatssecretaris Mansveld (Ifrastructuur en Milieu) een brief gestuurd over de rekenfout en waarschuwt dat de onderbouwing van bestaande en toekomstige milieuvergunningen voor veebedrijven in heel Nederland op het spel staat. Mansveld moet zo snel mogelijk duidelijk maken wat de juridische gevolgen zullen zijn van de verkeerde rekenmethode.

Sommige veebedrijven stinken veel meer dan gedacht. Die zouden dus eigenlijk helemaal geen milieuvergunning mogen krijgen. Anderen veroorzaken veel minder overlast, maar kregen ten onrechte juist geen vergunning. De rekenmethode van het Rijk blijkt uit onderzoek van de provincie Brabant ‘geen betrouwbaar instrument’.

Trouw legt uit:

De fout zit in een vereenvoudigd rekenmodel, dat sinds 2007 in gebruik is om de geuruitstoot van bedrijven te bepalen. Gemeenten moeten van het Rijk deze methode gebruiken om te besluiten of ze een boer een milieuvergunning geven. Basis van de methode is een uitgebreider model, dat de werkelijke geuroverlast weergeeft. Maar dat uitgebreide model is te ingewikkeld voor dagelijks gebruik door gemeenteambtenaren.

De uitkomsten van de simpele methode en het uitgebreide model verschillen flink. Dat is volgens de provincie Brabant ernstig, omdat veel veebedrijven in de buurt zitten van de bebouwde kom. Weten wat de graad van overlast die door deze bedrijven wordt veroorzaakt is , is dus belangrijk. Anderzijds worden boeren die hun best doen overlast te beperken, niet beloond.

Trouw: Vergunningen veehouderij gebaseerd op rekenfouten

cc-foto: Incubate Tilburg

Geef een reactie

Laatste reacties (3)