50

Aantal zelfmoorden blijft stijgen

Sinds 2007 is het aantal zelfmoorden in Nederland met 25 procent gestegen... vooral mensen met een uitkering beroven zich van het leven

Het aantal gevallen van zelfdoding blijft maar stijgen. Nog nooit zoveel mensen maakten een einde aan hun leven als vorig jaar.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het CBS maandag bekendmaakt.

Waren het in 2007 nog 1353 mensen die een einde aan hun leven maakten, vorig jaar waren het er 1854. Dat is een toename van ongeveer 25 procent.

De stijging van het aantal zelfmoorden is het grootst bij mensen tussen 40 en 65 jaar. Ook bij jongeren is het aantal zelfdodingen toegenomen. 

Hoogleraar zelfmoordpreventie Ad Kerkhof gaat het vooral om mensen die langdurig een uitkering hebben en minder om werkenden. Ad kerkhof op de website van RTL Nieuws:

“Suïcide is altijd een kwestie van een opeenstapeling van problemen. Mensen die geen baan hebben, al depressief zijn, in een scheiding liggen, schulden hebben, een verslaving hebben, zich eenzaam voelen, of iets dergelijks. Het heeft ongetwijfeld te maken met de crisis.”

Volgens Klaas Jan Rodenburg van de stichting Landelijke Stichting Rouwverwerking zijn mensen sneller aangebrand dan voorheen. Rodenberg tegen RTL Nieuws:

“(…) De samenleving is buitengewoon gestrest. Veel mensen hebben financiële problemen en ook werkrelaties verschralen. Mensen weten niet meer waar ze heen moeten. Ik merk echt een verschil met vijf jaar geleden.”

Van de 24 landen die CBS vergeleek staat Nederland overigens niet op de slechtste plek. Het zelfmoordcijfer ligt in Nederland, dat op de zevende plaats staat, lager dan bijvoorbeeld in België, Duitsland en Frankrijk.

CC foto: Kristina Alexanderson

Geef een reactie

Laatste reacties (50)